A TASZ jogi képviseletével

Paksi paktum: az Energiaklub pert indít az adatok nyilvánosságáért

A keresetet azért nyújtják be, mert korábban a kormány megtagadta a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos adatszolgáltatást.

2014.02.03 12:39MTI
Forrás: MTI

Rövidesen, legkésőbb a jövő héten benyújtja az Energiaklub a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi képviseletével a Fővárosi Törvényszékhez a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben azt a keresetet, amely a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban igényel adatokat - közölte a két szervezet hétfőn.

A keresetet azért nyújtják be, mert korábban a kormány megtagadta a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos adatszolgáltatást.

Az Energiaklub január közepén közérdekű adatigénylésben kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az új paksi blokkokról szóló döntést megalapozó dokumentumokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nem adta ki azokat a számításokat, amelyekből kiderülhetne, mire alapozta a kormány a paksi beruházás szükségességét.

A Paksra tervezett új atomerőmű építése Magyarország történelmének legnagyobb beruházása, így a TASZ szerint a nyilvánosságnak joga van megtudnia, hogy az Oroszországgal kötött megállapodás felelős, számításokkal és alapos vizsgálatokkal alátámasztott döntésen alapul-e.

A közleményben ismertetik: az Energiaklub adatigénylése egyrészt a magyar-orosz találkozón megkötött megállapodásra irányult, ez a magyar állam nevében, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter által aláírt szerződés múlt péntek óta elérhető az Országgyűlés honlapján.

Három másik szerződésben magyar és orosz cégek a szerződő felek, ezek kiadásáért külön adatigénylést nyújtott be a szervezet. A többi kérdés a kormány által végzett előzetes számításokra, kockázati elemzésekre és az Európai Bizottsággal való tárgyalásra vonatkozott, valamint a Nukleáris Energia Kormánybizottság üléseinek részleteire.

Az NFM elutasító levelében nem tért ki külön-külön az egyes kérdésekre, hanem általánosságban arra hivatkozott, hogy azért nem adja ki az adatokat, mert azok a megállapodás előkészítését, tehát a döntés megalapozását szolgálták és ezért tíz évig titkosak - közölte a TASZ.

A szervezet szerint ez azonban így nem fedi a valóságot. A döntés megalapozását szolgáló adatokat nem kell feltétlenül titokban tartani, ám az érintett szerv vezetőjének lehetősége van úgy dönteni, hogy nem teszi azokat megismerhetővé. Döntése azonban nem egyéni belátásán múlik, azt a törvény korlátok közé szorítja - hangsúlyozza a TASZ.

Egy nagyságrendileg 3000 milliárdos, és az ország gazdasági helyzetét több évtizedre meghatározó döntés esetében nehéz elképzelni a titkosságot - emelte ki közleményében a civil szervezet.

Rámutat arra is: a szerződéseket aláírták, tehát a döntés megszületett, ilyenkor a törvény tovább korlátozza az adatkezelő lehetőségeit abban, hogy ne adja ki az információkat. Ebben az esetben az adatigénylés teljesítését csak akkor tagadhatja meg az érintett szerv, ha az veszélyeztetné törvényes működési rendjét, álláspontjának szabad kifejtését. A kormányt azonban semmi nem akadályozza abban, hogy szabadon kifejtse a paksi bővítéssel kapcsolatos álláspontját - emelte ki a TASZ.

A szakmai szervezetek, állampolgárok szabad véleménynyilvánítását ugyanakkor pont a kellő információ hiánya akadályozza abban, hogy értékelni tudják ezt a rendkívüli horderejű eseményt - tették hozzá.

Az Energiaklub feladata a döntés szakmai megítélése, a TASZ-é pedig az, hogy kikényszerítse a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjogot - hangsúlyozzák a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.