Paksi paktum

Orbán a békemenettel akarja menteni a menthetetlent?

"A Kádár-kori Népszabadság pártélet rovatának főmunkatársa, Bencsik András visszatért kommunista önmagához".

2014.01.24 12:53MTI
Forrás: MTI

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök a "közpénzből támogatott álcivil szervezete" által szervezett békemenettel akarja menteni a menthetetlent, vagyis hogy a paksi erőműre kötött paktummal "brutális adósságba" verte az országot.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, leplezhetetlen örömmel értesültek arról, hogy "a Kádár-kori Népszabadság pártélet rovatának főmunkatársa, Bencsik András visszatért kommunista önmagához". Közölte, "Orbán Viktor bizalmasa" békemenetet szervez a választási kampány hajrájában, "az örök és megbonthatatlan magyar-orosz barátság megerősítése érdekében".

Felhívta arra a figyelmet, hogy a Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője a Szovjetunióhoz hasonlította az Egyesült Államokat, Oroszországot pedig a tolerancia hazájának nevezte legfrissebb vezércikkében. "Nem vagyunk meglepve, hiszen Bencsik András világéletében harcos kommunista volt, igaz, hogy közben váltott egy kis köpönyeget, de aztán mégis csak visszavette ugyanezt vörös színben" - mondta.

Gréczy Zsolt szerint Orbán Viktor a "közpénzből támogatott álcivil szervezete" révén akarja menteni a menthetetlent, hogy a pakis erőműre kötött paktummal brutális adósságba verte az országot, és hogy ezentúl Magyarország az energia tekintetében függeni fog Oroszországtól.

"A DK abbéli örömében, hogy az elvtársak ismét egymásra találtak", javaslatokat tesz a békemenet jelszavaira "a Fidesz központi bizottságának" - közölte, majd felsorolta a jelszavakat, ezek többek között: "Tovariscsi, zdrasztvujtye!", "Éljen és virágozzék az örök és megbonthatatlan orosz-magyar barátság!", "Támogatjuk Orbán elvtársat az amerikai imperializmus elleni harcban!", "Ellenállunk az IMF szirénhangjainak: nem kell az alacsony kamat!".

Kérdésre válaszolva Gréczy Zsolt elmondta, hogy a Gyurcsány-kormány is tárgyalt az oroszokkal a paksi erőmű bővítéséről, de nem egyezett meg velük, nem adósította el az országot. Oroszországgal a Gyurcsány-kormánynak egy komoly projektje volt, a Déli Áramlat gázvezeték, amelynek most már Orbán Viktor is nagy barátja - jegyezte meg.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány elnöke január 10-én az MTI-nek elmondta, hogy várhatóan március 15-ére egy újabb békemenetet hirdetnek majd "az összefogás demonstrálására". A Magyar Demokrata című hetilap január 22-i vezércikkében Bencsik András már március 29-t említi a békemenet időpontjaként. Annak megtartását akként indokolta, hogy fontos támogatni a magyar politika a nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország közötti egyensúlyozó képességét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.