Páva Zsolt

Milliárdokat költenek Pécsen óvodák és iskolák fejlesztésére

Sok pécsi gyermek nem önkormányzati, állami fenntartású intézményt látogat, de kormányzati és uniós forrásokból ezek is megújulnak a következő hónapokban.

2014.01.22 12:45MTI

Összesen ötmilliárd forint értékű korszerűsítési munkálatok zajlottak az elmúlt években és folynak a következő egy évben a pécsi óvodákban és iskolákban - jelentette be a baranyai megyeszékhely polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

Páva Zsolt (Fidesz) beszámolt arról, hogy a 2011-ben indult átfogó oktatásfejlesztési programban kormányzati, uniós és önkormányzati forrásokat használtak, használnak fel a pécsi óvodákban és iskolákban. A fejlesztések egy része már lezárult, több korszerűsítési munka azonban jelenleg is folyik, illetve az idén kezdődik.

Elmondta: csaknem 2,7 milliárd forintot költött Pécs az elmúlt 2-3 évben óvodái és iskolái modernizálására. Hozzátette, hogy az oktatásfejlesztési program az idén sem áll le, számos intézmény újul meg 2014-ben is.

A városvezető emlékeztetett: még 2011-ben hirdetett meg a város egy ötmilliárd forintos pécsi oktatásfejlesztési programot. Ez érintette az intézmények átszervezését a jelentősen csökkenő gyermekszám miatt, de milliárdos tételben tartalmazott felújításokat, modernizálást és új eszközök beszerzését is.

Ismertette: Pécs legsűrűbben lakott, panelházas városrészében három iskolaépület teljes rekonstrukcióját, korszerűsítését határozták el. Az egyik fejlesztése 600 millió forint értékben már lezárult, egy másik félmilliárdos modernizálása jelenleg is zajlik, a harmadik megújításának 700 millió forintos finanszírozására pedig kormányzati ígérvénye van a városnak.

Hamarosan 313 millió forintot költenek a patinás Leőwey Gimnázium felszerelésére az Öveges-program keretein belül, további közel 700 milliót pedig önkormányzati forrásból az épület felújítására. A Janus Pannonius Gimnáziumban - egy korszerűsítést és képzést is tartalmazó - innovatív fejlesztésre 80 millió forintot költenek hamarosan.

Páva Zsolt beszámolt arról is, hogy az utóbbi hónapokban zárult, uniós és állami forrásból finanszírozott program során csaknem félmilliárd forintot fordított az önkormányzat a pécsi iskolák informatikai és eszközfejlesztésére.

Az óvodák esetében is történtek jelentős előrelépések Páva Zsolt szerint: a rácvárosi óvoda felújítására 119 millió, a Gosztonyi utcai óvodára 63 millió, a Mezőszél utcai óvodára 120 millió, a Fészek Gyermekotthonra és Bölcsödére 20 millió forintot költöttek.

Páva Zsolt azt is elmondta, hogy sok pécsi gyermek nem önkormányzati, állami fenntartású intézményt látogat, de kormányzati és uniós forrásokból ezek is megújulnak a következő hónapokban. A Ledina utcai óvodában például 110 milliós felújítás zajlik, a német nemzetiségi önkormányzati fenntartású Koch Valéria Iskolaközpontban félmilliárdos korszerűsítés folyik, míg a horvát iskolában 120 milliós modernizálás áll küszöbön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.