Bajnai a miniszterelnöki ambícióról

"Az a fontos, hogy ne Orbán legyen még négy évig!"

"Vadásztak mindenre: magánnyugdíj-pénztárra, trafikra, tankönyvpiacra és kereskedelmi tévére és rádióra". "Jobb egy kiegyezés ma, mint holnap egy újabb Orbán-kétharmad".

2014.01.10 18:51MTI
Fotó: MTI

Bajnai Gordon szerint nem az a fontos, hogy ő miniszterelnök legyen, hanem az, hogy ne Orbán Viktor legyen még négy évig. Így magyarázta a politikus az Együtt-PM szövetség pénteki programbemutatóján, hogy pártja elfogadta, az MSZP nevezze meg a baloldali ellenzék közös kormányfőjelöltjét.

A pártszövetség vezetője azt mondta: készek voltak lemondani saját ambícióikról, hogy ne kelljen lemondaniuk a közös célokról.

Hozzátette, a kormányváltás érdekében fogadta el az MSZP feltételét: közös lista akkor lehet, ha a szocialisták nevezik meg a miniszterelnök-jelöltet. Bajnai Gordon ezt azzal magyarázta, személyes áldozat árán is ideje volt véget vetni az ellenzéki kakaskodásnak, mert "Orbán Viktor már kezdte behűteni a pezsgőt".

A volt miniszterelnök szerint a kormányváltáshoz közös lista szükséges az MSZP, az Együtt-PM és a DK részvételével, "konkrét célokra szóló szövetség azok között is, akik tegnap még kemény vitában voltak egymással".

Beszélt arról, hogy 2012. október 23-án, amikor visszatért a politikába, teljes összefogást szorgalmazott az ellenzéki oldalon, mert az új választási rendszerben ez elkerülhetetlen. "Az elmúlt egy évben végül már mindenki az összefogásról beszélt. Csak sajnos kevesen csinálták. Mi a kevesek közé tartozunk" - mondta.

Hozzátette, önállóan is sok mindent elértek, de nem eleget. "Az ellenzék egy év után visszaért oda, ahol 2012 őszén volt" - folytatta, ezzel indokolva a közös ellenzéki listára vonatkozó hét eleji javaslatát.

Bajnai Gordon azt mondta: a választásig hátralévő 85 nap elég, hogy visszaszerezzék a győzelembe vetett hitet, de kevés, hogy újrakezdjék a belvitákat. "Jobb egy kiegyezés ma, mint holnap egy újabb Orbán-kétharmad" - hangsúlyozta, azzal együtt, hogy ő meghozta a legnagyobb áldozatot, amikor lemondott miniszterelnöki ambíciójáról.

Az Együtt-PM tiszteletet érdemel azért, amit a kormányváltásért tesz: listás helyekről mond le és egyéni helyeket ad át a Demokratikus Koalíció bevonása érdekében - fűzte hozzá.

Bajnai Gordon Magyarország legrégebbi politikusának nevezte Orbán Viktort, aki 25 éve alakítja a magyar politikát.

Szerinte a Fidesz az elmúlt négy évben vadászterületnek tekintette az országot, prédának a közös javakat, gyakran a magántulajdont is. "Vadásztak mindenre: magánnyugdíj-pénztárra, trafikra, tankönyvpiacra és kereskedelmi tévére és rádióra" - fogalmazott.

Azt mondta, Magyarország ma rosszabbul él, mint négy éve, és jobban fél, mint 25 éve bármikor. Ezért - folytatta - a parlamenti választás az Orbán-kormányról szóló népszavazás lesz.

Arra, hogy mi lesz a választási győzelem után, választ ad az Együtt-PM 150 oldalas programja - mondta, kiemelve, nekik van a legtöbb tapasztalatuk a jó kormányzásban. Szerinte az Együtt-PM a biztosíték arra is, hogy a választók nem a 2010 előtti világot kapják vissza.

Az Együtt-PM megbízható, de megalkuvást nem ismerő része lesz a kormányváltó szövetségnek. "A pártérdekből és a személyes ambícióinkból készek vagyunk engedni, ha kell, de az elveinkből sosem" - hangoztatta.

Programjukról elmondta, olyan Magyarországot ajánlanak az embereknek, ahol "végre nyugi van".

"Új kiegyezést hirdetünk, a rezsim vezetőinek és kegyenceinek politikai felelősségre vonása után" - jelentette ki, azt ígérve, a nemzeti érdek szempontjából legfontosabb ügyekben megtalálják a közös nevezőket.

A te jövőd - Haza és haladás, szolidaritás és Európa című programból Bajnai Gordon kiemelte, hogy négy év alatt 220 ezer új munkahelyet hoznak létre, hogy a közoktatásban az állam helyett ismét a szülők, a tanárok és a helyi közösségek dönthetnek az őket érintő ügyekben, illetve hogy a mainál igazságosabb, kétkulcsos adórendszert vezetnek be.

A felsőoktatásról közölte, az első BA-diploma megszerzését - vagyis az első három évet a felsőoktatásban - mindenkinek ingyenessé tennék, aki szorgalmasan teljesít, a mesterképzésben viszont elfogadhatónak tartják az ésszerű mértékű tandíjat, ha ösztöndíjrendszerrel párosul.

Terveik között említette, megteremtik a lehetőségét, hogy hazajöjjenek az utóbbi években kivándorló "gazdasági menekültek". A fiatal munkanélkülieknek garantált képzést vagy munkát ajánlanak, a fiatal vállalkozóknak pedig tőkét és hitelt.

Céljuk a középosztály megerősítése, a törekvő polgárok támogatása, de az is, hogy állam segítse a rászorulókat, mert mindenkinek jár egy esély. Ám - folytatta - annak, akin a közösség segít, kötelessége felelősen bánni az eséllyel. Ezért a semmilyen támogatásban nem részesülő rászorulóknak feltételekhez kötött támogatást adnának.

"Kezdhetitek vágni a centit. 85 nap és Orbánország helyett újra egy normális Magyarországot építhetünk. (...) Újra van remény, mert van összefogás. Adjátok tovább mindenkinek: egy lista mindenkiért, együtt Magyarországért. Egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk" - zárta beszédét Bajnai Gordon, aki ezután a program négy fő témájában kérdésekre is válaszolt.

Az Együtt-PM programbemutató rendezvényét az egyik budapesti rendezvényteremben tartották, azon a pártszövetség politikusai, jelöltjei, aktivistái és szimpatizánsai vettek részt. A választási program egésze nem jelenik meg nyomtatásban, a http://program2014.egyutt2014.hu weboldalon érthető el, ahol az érdeklődők életkorukat, nemüket, lakóhelyüket, foglalkozásukat, családi állapotukat és érdeklődési körüket megadva az őket leginkább érintő vállalásokat külön is megnézhetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.