Cseh kormányalakítás

Egy hét múlva kormányfő lehet Sobotkából

"Sobotka teljesítette feltételemet, hogy az új kormány számára biztosított legyen a megbízható parlamenti többsége" - jelentette ki pénteki prágai sajtótájékoztatóján Zeman.

2014.01.10 15:33MTI

Milos Zeman cseh köztársasági elnök közölte, hogy jövő pénteken kormányfővé nevezi ki Bohuslav Sobotkát, az októberi előre hozott képviselőházi választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökét.

"Sobotka teljesítette feltételemet, hogy az új kormány számára biztosított legyen a megbízható parlamenti többsége" - jelentette ki pénteki prágai sajtótájékoztatóján Zeman.

Az államfő ugyanakkor közölte: különféle komoly fenntartásai vannak több miniszterjelölttel szemben, s ezeket a következő hetekben tisztázni szeretné Sobotkával, illetve személyesen az egyes jelöltekkel.

Zeman bízik abban, hogy ha a képviselőház első olvasatban elfogadja az állami alkalmazottakról szóló közszolgálati törvény módosítását, január végéig az egész kormány kinevezése megtörténhet.

Az államfő a jogszabály első olvasatban történő elfogadását feltételül szabta ahhoz, hogy Andrej Babist, az Igen (ANO) mozgalom elnökét pénzügyminiszterré nevezze ki. Babis, aki Bures fedőnéven szerepel a volt kommunista Állambiztonsági Szolgálat (StB) együttműködőinek névjegyzékében, a hatályos szabályok szerint nem lehetne miniszter.

A módosított jogszabály ugyanakkor már nem követeli meg a kormány tagjaitól a tiszta átvilágítási bizonyítványt, amellyel Babisnak problémája van.

Zeman leszögezte, hogy a miniszterek jelölését személyes szimpátia vagy ellenszenv nem befolyásolhatja.

"Marian Jurecka mezőgazdasági miniszterjelöltet például kelekótyának tartom, de nincs ellene kifogásom" - jegyezte meg.

Jurecka egyike volt azoknak a jelölteknek, akik ellen a prágai sajtó szerint Zemannak kifogásai vannak.

Az államfőnek viszont kifogásai vannak azon miniszterjelölt ellen, aki kilenc hónap alatt szerzett jogászdiplomát a pilseni egyetemen. Az egyetem jogi karát a "gyorstalpalóknak" kiadott diplomák miatt nemrégiben majdnem megszüntették. Bár Zeman nevet nem mondott, megjegyzése nyilvánvalóan Milan Chovanec szociáldemokrata belügyminiszter-jelöltre vonatkozik, akinek pilseni jogi diplomája van.

Egy másik jelölttel szemben az államfőnek az a kifogása, hogy az illető 2001-ben a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBÚ) nem kapta meg az átvilágítási bizonyítványt. Ez a jellemzés Jan Mládek, ipari és kereskedelmi miniszterjelöltre vonatkozik. "Kérdéses, hogy az ilyen kormánytag nem jelent-e biztonsági kockázatot" - jelentette ki Zeman.

Szintén konkrét név említése nélkül Zeman kifogást emelt azon miniszterjelölt ellen is, akit a közelgő európai parlamenti választással kapcsolatban pártja listavezetőjeként emlegetnek. Ez a megjegyzés a szociáldemokrata Jirí Dientsbierre vonatkozik, aki tárca nélküli miniszterjelölt.

Zeman már korábban nyíltan kifogást emelt Martin Stropnicky (Igen) védelmi miniszterjelölt ellen is.

A Cseh Szociáldemokrata Párt, az Igen mozgalom és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnökei hétfőn írták alá a kormánykoalíciós szerződésüket. A három pártnak együttesen 111 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.