4-es metró

Tízből nyolc: készen van a Keleti pályaudvari állomás is

A II. János Pál pápa téri megállóhoz hasonlóan a vonal pesti végállomása is döntően funkcionális kialakítású, a megszokottnál kisebb belső tér jellemzi. A peronszint itt mindössze 16 méter mélyen található a felszín alatt.

2013.12.31 10:27MTI
Forrás: MTI

Elkészült a 4-es metró tíz állomásából a nyolcadik is: a Keleti pályaudvari állomás kedden megkapta a hatóságoktól a használatbavételi engedélyeket - közölte a Főpolgármesteri Hivatal, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a DBR Metró Projekt Igazgatóság.

A Keleti pályaudvar a 4-es metróvonal egyik végállomása, márciusra teljesen megújul a tér és vonzáskörzete: megújul a térburkolat, illetve egy nyitott aluljáró biztosítja majd az átszállást az egyes közösségi közlekedési eszközökre. A Baross tér, illetve a Thököly út torkolata alatt nemcsak metróállomás épült, hanem a végállomási funkciót kiszolgálva egy 240 méter hosszú kihúzó-fordító alagút is, amely a szerelvények visszaindulását teszi lehetővé Kelenföld vasútállomás irányába.

A II. János Pál pápa téri megállóhoz hasonlóan a vonal pesti végállomása is döntően funkcionális kialakítású, a megszokottnál kisebb belső tér jellemzi. A peronszint itt mindössze 16 méter mélyen található a felszín alatt. Az átszállást a 2-es metró vonalára egy most épült aluljáró-kapcsolat biztosítja. A 86 méter hosszú megálló egyik különleges építészeti megoldása a két oldalról döntött falszerkezet, a falak megtámasztását biztosító sajátos gerendaszerkezet.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott hétfőn beszélt arról, hogy még az idén megkapja az engedélyt a Kálvin téri és a Keleti pályaudvari állomás, januárban pedig a fennmaradó két állomás, a Fővám tér és a Kelenföld vasútállomás is megkaphatja a használatba vételhez szükséges engedélyeket. A Kálvin téri megálló hétfőn kapott engedélyeket.

A metró átadását 2014 márciusára tervezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.