Január 1-től kérhetik

Braille-írásos választási értesítőt kérhetnek a vakok és gyengénlátók

Braille-írással készült választási értesítőt és szavazósablont is kérhetnek a vakok és gyengénlátók választójoguk gyakorlásának megkönnyítésére január 1-jétől.

2013.12.19 08:38MTI
freedigitalphotos.net

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője elmondta: január első napjaiban kezdik kipostázni azokat a nyomtatványokat, amelyeken a fogyatékossággal élő választópolgárok jelezhetik, ha valamilyen segítséget kérnek a választás során.

A mozgásukban korlátozott választópolgárok kérhetik, hogy biztosítsanak számukra akadálymentes szavazóhelyiséget; ilyet egyébként minden település minden választókerületében kialakítanak majd. Mozgóurnát is kérhetnek a mozgássérült választók, - valamint a fogva tartottak - a helyi választási irodától, ezzel azonban meg kell várniuk a választás kiírását. Braille-írásos szavazósablont a mozgóurnás szavazáshoz is lehet igényelni.

Az érintetteket a szavazólap kitöltésében segíthetik az általuk választott segítők, vagy ha a szavazásnál ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja. A fogyatékossággal élő választópolgárok könnyített formában megírt tájékoztató anyagot is igényelhetnek a helyi választási irodától.

A kérelem benyújtható online a www.valasztas.hu oldalon, vagy személyesen, illetve levélben. Az utóbbi esetekben a kitöltött kérelmeket a helyi választási irodákhoz kell eljuttatni, ezek általában a települési önkormányzat épületében működnek.

A kérelmeket - címzés nélkül - valamennyi háztartásba eljuttatják, a nyomtatványok szabadon fénymásolhatók. Ugyanezen a nyomtatványon lehet nyilatkozni arról is, ha valaki nemzetiségi választópolgárként kéri magát nyilvántartásba vetetni, továbbá arról is nyilatkozhatunk, hogy meg kívánjuk-e tiltani személyes adataink kiadását kampánycélokra.

A 2011-es népszámlálás - önkéntes bevallás alapján készült - adatai alapján a Magyarországon élő emberek 4,6 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Minden második fogyatékossággal élő a mozgásában korlátozott, minden negyedik látássérült, csaknem minden ötödik hallássérült vagy beszédhibás, minden hatodik értelmi fogyatékos ember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.