Bronzba öntve

Felavatták gróf Bánffy Miklós szobrát Sopronban

Gróf Bánffy Miklós polihisztor, Magyarország egykori külügyminisztere szobrot kapott Sopronban. A szombati avató ünnepségen, a hűség napi megemlékezésen kiemelték: Bánffy gróf érdeme, hogy Sopron a hűség városává válhatott.

2013.12.14 15:33MTI
Fotó: MTI

A korabeli népszavazáson 15 334-en, köztük a soproni polgárság mintegy 73 százaléka Magyarország mellé tette le szavazatát.

Az eseményre utalva Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte, Sopron nemcsak Magyarországhoz hűséges, hanem azokhoz az emberekhez is, akik tettek a városért. Bánffy Miklós munkássága, élete pedig arra késztethet minket, hogy a nemzet megújításával foglalkozzunk – fogalmazott a miniszter.

Szájer József európai parlamenti képviselő a többi között arról beszélt, hogy a gróf tevékenysége mutatja, az értékeket és az érdekeket össze lehet hangolni. A magyar politikusoknak is a magyar értékeket kell képviselniük – tért ki napjainkra az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnöke.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere kiemelte, Sopron 1277-ben is bizonyította már hűségét, amiért szabad királyi városi rangot kapott. Az itt élők hűségükkel minden időben a haza és a nemzet szeretetét mindennél előbbre valónak tartották és tartják ma is, napjainkban – mondta.

Firtl Mátyás (KDNP), Sopron és környéke országgyűlési képviselője a Bánffy-szobor üzeneteként azt fogalmazta meg, legyen ez egy örök jel Sopronban, hogy a magyar nemzet egységes és összetartozik, és felelősséget viselünk minden magyarért.

Gróf Bánffy Miklós szobra Párkányi Raab Péter alkotása. Az egykori külügyminisztert karosszékben ülve, idős, öltönyös úrként ábrázolja, kezében egy könyvvel. Körülötte pedig kődarabok, amelyek a szétszakított országot szimbolizálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.