A Tankönyves Vállalkozók Testületének közleménye

Botrányosnak minősítették az idei tankönyvellátást

Hétfőn fórumot tartottak a tankönyvellátás tapasztalatairól és a tankönyvkiadás tervezett központosításáról, az egytankönyves rendszer bevezetésének veszélyeiről.

2013.12.10 07:48MTI
Sötétben tapogatózva (fotó: MTI)

A tankönyves szervezetek által rendezett hétfői fórum célja az volt, hogy az állami tankönyvterjesztés hibáiból adódó kaotikus helyzetet ismerve az érintettek felhívják a figyelmet a tankönyvkiadás tervezett központosításának jövőbeni veszélyeire, melyek visszafordíthatatlan károkat okoznak a piaci viszonyok között kialakult, immár világszínvonalúvá érett magyar tankönyvkínálatban.

A résztvevők - tankönyvkiadók, szülők, pedagógusok - elmondták, hogy sem a Minisztérium, sem a Könyvtárellátó nem folytat érdemi párbeszédet a tankönyvkérdésről.

A fórumra meghívást kapott Hoffmann Rózsa államtitkár asszony, Arany László Tamás, a terjesztésért felelős Könyvtárellátó igazgatója, valamint oktatási szakpolitikusok, pedagógus szakmai szervezetek és a szülői szervezetek képviselői is.

A felszólaló pedagógusok, szülők elmondták, hogy sok helyen a mai napig nincsenek a gyerekek kezében a júliusban befizetett tankönyvek, munkafüzetek, melynek egyértelműen a KELLÓ a felelőse. A pedagógusokra óriási terhet rótt az idei tanévben amatőr módon szervezett tankönyvterjesztésből adódó problémák megoldása. A tankönyvesek beszámolója szerint Hoffmann Rózsa államtitkár asszony többszöri kérdésükre sem ad semmiféle tájékoztatást a kormány tankönyvkiadással kapcsolatos terveiről, így a kiadók sötétben tapogatózva végzik a következő tanév tankönyveinek előkészítő munkálatait, miközben a sajtóból úgy értesülnek, hogy a minisztérium már a tankönyvpiac fogalmát is törölni kívánja a szóhasználatából. Hiller István volt oktatási miniszter felszólalásában méltatta a tankönyvesek elért eredményeit, és sajnálatát fejezte ki a tankönyvellátás jövőjét meghatározni látszó politikai döntések miatt, hangsúlyozva, hogy a tervezett központosítás nem szolgálja az oktatás színvonalának emelését.

Az EMMI és a KELLÓ még csak delegált képviselőt sem küldött a rendezvényre, így továbbra sem derültek ki a válaszok pl. az alábbi kérdésekre.

- Miért nem kíván szembenézni az oktatásirányítás a 2013. év iskolai tankönyvellátás problémáival? Mi garantálja így, hogy a következő tanévben nem fordulnak elő ugyanezek a hibák?

- Miért nem kíváncsiak a leginkább érintettek, a pedagógusok, szülők tapasztalataira, javaslataira?

- Miért nem ad tájékoztatást az EMMI a tankönyveseknek az őket érintő alapvető kérdésekről: - milyen tankönyvekkel indul a 2014-es tanév? - miből várhatóak új, ún. kísérleti tankönyvek? - mi történik a pedagógusok által által korábban szívesen használt, évek alatt kifejlesztett és kipróbált, jól bevált tankönyvek sokaságával?

- Miért nem hallgatja meg az EMMI a szakmai aggályokat, melyek az oktatás minőségének elkerülhetetlen romlását vetítik előre a rendszerváltás előtti, egytankönyves rendszer tervezett visszaállításával kapcsolatban?

A kormányzat sajtóértesülések szerint 53 milliárd forintot kíván áldozni az amúgy jól működő közoktatási tankönyvgyártás és -ellátás rendszerének állami kézbe vételére, amely összeg a MKKE számításai szerint a könyvkiadás korábbi 60 esztendei támogatásával egyenlő - áll Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.