Keddel kiderül

Tizenegy kaszinónk lehet

Összesen tizenegy játékkaszinó működését engedélyezné egy a parlamentnek vasárnap benyújtott törvényjavaslat, melyet akár már kedden elfogadhatnak.

2013.12.09 13:45MTI
freedigitalphotos.net

Aradszki András KDNP-s képviselő indítványa szerint ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehetne üzemeltetni, azzal a további megkötéssel, hogy Budapesten és Pest megyében összesen legfeljebb ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig legfeljebb hármat-hármat.

A II. kategóriájú játékkaszinókban - amelyekben a játék- és kártyaasztalok, valamint a pénznyerő automaták üzemeltetésén kívül más játék nem szervezhető - egyenként legfeljebb háromszáz pénznyerő automata működtetését engedélyezné a kereszténydemokrata politikus.

Azt kezdeményezte, hogy a javaslatot kivételes sürgős eljárásban tárgyalja meg a Ház, vagyis a hétfői vita után már kedden szavazzon is róla.

A parlament tavaly októberben törvényben tiltotta meg a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek azóta csak játékkaszinókban működtethetők.

A korábban kiadott engedélyek hatályukat vesztették. Magyarországon azóta mindössze három kaszinó működik, kettő Budapesten, egy Sopronban. A Világgazdaság márciusi cikke szerint egyikben sem működött száznál több nyerőgép.

A Népszabadság nyáron arról írt, hogy több ezer félkarú rabló és több száz játékasztal üzemeltetésére írna ki meghívásos koncessziós pályázatot a nemzetgazdasági tárca.

Varga Mihály miniszter levélben kérte a nemzetbiztonsági bizottság véleményét a meghívásos pályáztatásról, miután a kormány így tartotta elkerülhetőnek azt a nemzetbiztonsági kockázatot, amelyre hivatkozva tavaly ősszel betiltották a nyerőgépeket és az elektronikus kaszinókat.

A bizottság július közepén támogatta a vidéki kaszinók meghívásos koncessziós pályáztatását. A parlament egy hónapja úgy döntött, a nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerződést köthet legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel.

A módosítás alapján a szerencsejáték-szervezők levonhatják játékadójukból a koncessziós díj összegét. Aradszki András most benyújtott javaslata szerint a szabályozás szigorodik a kaszinók és a nyerőgépek számának maximalizálásával.

A javaslat egy másik pontja a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt módosítaná, igazodva ahhoz, hogy az MFB megvásárolta a stratégiai, illetve kereskedelmi célú földgáztárolást végző MMBF Zrt. többségi tulajdonrészét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.