Összesen 148 millió forintot kapnak

A közfoglalkoztatásban élen járó önkormányzatokat jutalmaztak meg

Ötvenhárom önkormányzat közfoglalkoztatási programját ismerte el a Belügyminisztérium csütörtökön.

2013.11.28 12:03MTI
MTI, archív

Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy az érintett települések összesen 148 millió forintot kapnak programjaik folytatásához, fejlesztéséhez. Idén mintegy 300 ezer ember vett részt a közfoglalkoztatásban, novemberben dolgoztak a legtöbben, volt olyan nap, amikor egy időben 217 ezren - ismertette a miniszter.

Kifejtette: az a cél, hogy értelmes, értékteremtő munkát lehessen adni minden egészséges embernek, akinek nem jutott a munkaerőpiacon állás. Szólt arról is, hogy eddig 64 település alakított szociális szövetkezetet, ami - kisebb állami támogatással - egy következő lépés az önfenntartó működés, illetve a piac felé.

Jelezte: januárban a szövetkezetek száma elérheti a százat. Pintér Sándor bejelentette azt is: a szövetkezetek létrehozásának motiválására 15, 10, és 5 millió forintot ajánl fel a tárca a leginnovatívabb kezdeményezéseknek.

Külön forrást szánnak egy később kiírandó pályázaton az olyan elképzelésekre, amelyek még nem szerepeltek a programban. A miniszter felidézte, hogy a tárca 2011 nyarán kezdte meg a közfoglalkoztatás megszervezését.

Ez nem cél, hanem eszköz, egyebek mellett arra, hogy egészséges emberek ne segélyből éljenek, hanem megdolgozzanak azért, amit az államtól kapnak. Kitért arra is, hogy a programban részt vevőket a közösség megbecsüli, az érintettek pedig később a piacon hasznosíthatják tapasztalataikat.

Pintér Sándor megjegyezte: noha a közfoglalkoztatásban állami vállalatok, erdőgazdaságok, vízügyi igazgatóságok is részt vesznek, a meghatározó szerep az önkormányzatoké.

Kiemelte a Start mintaprogramokon belüli mezőgazdasági tevékenységeket, ahol egyre gyakrabban szervezik meg a megtermelt növények felhasználását, például a szociális étkeztetésben vagy a tartósításban.

A díjazott önkormányzatok egyebek mellett fóliasátrakat hoztak létre, megoldották csapadékvíz-elvezetésüket, tésztagyárat működtetnek, és az elnyert 2-4 millió forint közötti összegből további berendezéseket vásárolnak vagy bővítik mintaprogramjukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.