A honvédelmi tárca szóvivője tagadta a vádakat

Hevenyészetten kiképzett katonák indulnak Afganisztánba

Hevenyészetten kiképzettek és angolul csak kicsit beszélő magyar tűzszerészek indulnak ősszel Afganisztánba - idézte egy volt tűzszerészparancsnok nyílt levelét a Magyar Nemzet.

2008.07.25 09:18Magyar Nemzet

A lap pénteki számában a honvédelmi tárca szóvivője tagadta a vádakat. "A Honvédelmi Minisztérium az alakulat parancsnokának legteljesebb egyetértése mellett készül kiküldeni tucatnyi angolul középfokon nem beszélő, hevenyészetten kiképzett, viszont egymás társaságát igencsak élvező katonát, akiknek esetleges balesetét követően a döntéshozók - hasonlóan a jelenlegihez - értetlenül fognak állni" - írta nyílt levelében Molnár Sándor, nyugállományú ezredes, volt tűzszerészparancsnok.

Az egykori parancsnok szerint a kiutazó tűzszerészek között egy sem lesz olyan, aki a hatályos NATO-normarendszer alapján középfokon beszélne angolul. A nyelvismeret hiánya miatt pedig a külföldi kiképzések eredménye is megkérdőjelezhető - idézte Molnár Sándort a napilap. A nyugállományú ezredes arról is írt, hogy a bagláni magyar táborban csak az egyik tűzszerész-robotot tudják használni a katonák, a másik ugyanis tönkrement.

A szaktárca szóvivője a lapnak nyilatkozva személyeskedő vádaskodásnak nevezte a nyílt levelet. Bocskai István szerint a Kabulba küldendő tűzszerészek Németországban és Spanyolországban is kaptak kiképzést, és nyelvismeret hiányában nem tudtak volna levizsgázni. A kabuli támaszponton modern tűzszerészeszközök vannak, de ezenfelül saját felszerelést is visznek magukkal ősszel a magyar katonák - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.