Országgyűlés

A Fiumei úti szovjet hadisír feliratának módosítását kérte a kormány

A magyar honvédelmi minisztérium még májusban kezdeményezte az 1956-os szabadságharchoz és forradalomhoz kötődő, a Kerepesi, más néven Fiumei úti temetőben található szovjet hadisír feliratának módosítását. Bár Oroszország még nem válaszolt hivatalosan, a tárca reméli, hogy az ügy megnyugtatóan rendeződik.

2013.11.08 15:23MTI
MTI, archív

Mindez Hende Csaba honvédelmi miniszter parlamenti írásbeli válaszából derül ki, amelyet a jobbikos Staudt Gábor kérdésére válaszolva fogalmazott meg.

Az ellenzéki politikus azután érdeklődött, hogy Borisz Jelcin orosz elnök 1990-es bocsánatkérése után meddig szerepel még az - a magyar nemzet számára sértő - felirat a jelenleg felújítás alatt álló szovjet emlékművön: "Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek akik az 1956. októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért".

Hende Csaba válaszában közölte, a magyar–orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság május 30-31-i, budapesti ülésén minisztériuma jelezte, hogy a hadisíron olvasható felirat sérti az alaptörvényt. Hangsúlyozta, egy új szövegre is javaslatot tettek, azt kérték ugyanis, hogy "Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére" felirat legyen olvasható az emlékművön.

A miniszter hozzátette: "az érdemi válasz késedelme" miatt tárcája októberben ismételten megkereste az orosz tárgyalófelet a "felújítási munkák előrehaladott állapotára" tekintettel. Hende Csaba közlése alapján a magyar kormány azóta sem kapott választ, a vegyes bizottság ülésén ugyanakkor Oroszország képviselői megértést mutattak a magyar javaslat iránt, ezért azt reméli, hogy a kérdés mindkét félnek megnyugtató módon rendeződik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.