Bírálat

Kapcsolati erőszakban még mindig csapnivalóak vagyunk

A családon belüli erőszak magyarországi kezeléséről készült jelentés, ami nem sok jót mutat. A rendőrség szerint a kritika tévedéseken alapul. Selmeczi szerint ismét Soros György pénzén támadják az országot.

2013.11.06 19:48MTI

A Human Rights Watch (HRW) szerint a magyar kormány jelentős lépést tett azzal, hogy a családon belüli erőszakot beemelte a büntető törvénykönyvbe (Btk.), a nemzetközi emberi jogi szervezet ugyanakkor bírálta a kapcsolati erőszak magyarországi kezelését. A rendőrség szerint a kritika tévedéseken alapul. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hangsúlyozta, az állam továbbra is határozottan elutasítja a kapcsolati erőszakot. Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő azt mondta: ismét Soros György pénzén támadják Magyarországot.

A Human Rights Watch szerdán a fővárosban sajtótájékoztatón ismertette a 2012 decembere és 2013 júliusa között Budapesten, Kaposváron és Szolnokon készített 29 mélyinterjú alapján összeállított jelentést.

A nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint Magyarországon a családon belüli erőszak kezelésére kiépített rendszer egyszerűen nem működik. Szerintük a rendőrségi tétlenség, a jogi és iránymutatásbeli hiányosságok miatt nem kapnak megfelelő védelmet a családon belüli erőszakot elszenvedő nők, akiknek az állami segítségnyújtási rendszer elégtelensége miatt gyakran nincs más választásuk, mint hogy visszatérjenek bántalmazójukhoz.

A HRW szerint a rendőrség gyakran elriasztja a nőket a feljelentéstételtől, nem él kellő hatékonysággal törvényi jogköreivel és olykor kifejezetten ellenségesen lép fel.

Riasztó a rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) visszautasította a HRW jelentésében foglaltakat, álláspontjuk szerint a szervezet számos ténybeli tévedésre épít, állításait hitelesen nem azonosítható forrásokra hivatkozva fogalmazza meg, egyes véleményeket kiragadva általánosít.

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a jelentés közzétételét megelőzően az ORFK-n fogadták a Human Rights Watch képviselőit, és több valótlanságra felhívták a figyelmüket.

Felidézték, hogy a kormány idén szeptemberben elfogadta a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát, amelyben ugyancsak több hivatkozás található a családon belüli erőszak kezelésére. Az ORFK szerint a szervezet az új Btk. kapcsolati erőszakra vonatkozó elemzésében több pontatlanság szerepel. Azt pedig, hogy a rendőrök nem kaptak képzést a családon belüli erőszak kezelésére, valótlanságnak nevezte az ORFK.

Az Emmi megosztást kért

Az Emmi álláspontja szerint a jelentés utólag is megerősíti, hogy szükséges és jó irányba mutató lépés volt a kapcsolati erőszak önálló büntetőjogi tényállás létrehozása a 2013. július 1-jével hatályba lépett új büntető törvénykönyvben. Jelezték: a szervezet ajánlásai részben rámutatnak azokra a problémákra, amelyek a korábbi szabályozás gyengeségeiből fakadnak, a tapasztalatokat pedig még korai lenne tudományos módszerességgel feldolgozni.

A tárca közleménye szerint a szervezet képviselői korábbi találkozóikon jelezték, hogy nem átfogó képet akartak alkotni a magyar jogszabályi környezetről, hanem egy-egy kirívó példán keresztül ösztönözni a kormányt további intézkedések megtételére. Az Emmi az egyeztetéseken több ténybeli tévedés javítását, illetve más országokban tapasztalt jó gyakorlatok megosztását kérte a HRW-tól, amely erre ígéretet tett - fűzték hozzá.

Hangsúlyozták: az állam határozottan elutasítja a kapcsolati erőszakot, a bántalmazóknak bíróság előtt kell felelniük tettükért, és ha a bántalmazott kéri az ellátórendszer segítségét, az áldozatok védelmére, segítésére, a krízishelyzetek rendezésére minden esetben lehetőség van.

Selmeczi megint kiakadt

A Human Rights Watch jelentésére reagálva Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő az MTI-nek azt mondta: újabb, "mesterségesen generált nemzetközi nyomás szemtanúi lehetünk". Meglehetősen elgondolkodtató egybeesés - folytatta -, hogy e New York-i székhelyű szervezetnek a mecénása az a Soros György magyar származású amerikai üzletember, aki Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM szövetség vezetőjének alapítványát és Gyurcsány Ferenc DK-elnök cégeit is "pénzzel tömködi". Soros György tavaly "20 millió dollárral stafírozta ki ezt a szervezetet", amely az elmúlt egy évben nem először támadja Magyarországot - mondta Selmeczi Gabriella.

A Fidesz szóvivője hangsúlyozta: ha egy kicsit is törekedtek volna a hitelességre, akkor elkerülhetetlen lett volna annak megállapítása, hogy először a rendszerváltás óta most érdemi lépések történnek a családon belüli erőszak megfékezéséért és büntetéséért Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.