A karámból még másfél évvel ezelőtt szabadult ki

Szabadon kószál ötven szürkemarha Zala megyében

Több millió forintra becsülhető az a kár, amit ötven szabadon kószáló szürkemarha okozott eddig Zala megyében, a Principális-csatorna mentén - írta keddi számában a Zalai Hírlap.

2008.07.22 09:18MTI

A karámból még másfél évvel ezelőtt szabadult ki egy akkor csak 30-40 egyedből álló gulya. A folyóvíz mentén élő állatok időközben 50 egyedre szaporodtak, súlyuk már eléri a több mázsát. A környékbeli veteményesekben, szántóföldeken szinte minden terményt - lucernát, kukoricát - lelegelnek, letapossák a növényzetet, és károsítják a vadászterületeket is.

Bekő Gábor, a Hubertus Vadásztársaság munkatársa a lapnak elmondta: a szürkemarha védett, őshonos háziállat, ezért a kilövésük szigorúan tilos, legfeljebb elkergethetik őket a területről. Mindeddig ez sem jelentett megoldást, ugyanis az elzavart állatok beveszik magukat a nádasba, majd a gazdák távozása után újra visszatérnek legelészni - tette hozzá. A gulya tulajdonosára már több alkalommal is bírságot szabtak ki, de az állatokat nem érdekli a papír, ettől még nem vonulnak be a karámba - nyilatkozta a lapnak a zalaszentbalázsi körjegyző.

Egy kacorlaki állattartó megvásárolná az állatokat - erről már meg is egyezett a tulajdonossal -, de a gulyát csak a villanypásztor beüzemelése után lehet befogni és karámba szállítani. A villanypásztorban jelenleg azért nincs áram, mert az áramszolgáltató elutasította a légkábel kiépítésére vonatkozó kérelmet, a földalatti vezeték kiépítéséhez pedig a közlekedési hatóság engedélyére is szükség van, amire még több hetet kell várni - olvasható a lapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.