Lépfene

Lépfene Jászladányban - október második felében oldhatják fel a zárlatot

Október második felében várható a helyi állategészségügyi zárlat feloldása Jászladányban, ahol szeptember közepén egy 210 darabot számláló juhállományban lépfene fertőzést mutatott ki az illetékes hatóság.

2013.10.16 12:55MTI

A fertőzött juhállományban az utolsó elhullás szeptember 20-án történt, szeptember 27-én az állatokat másodszor is beoltották lépfene ellen. Az állomány a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében jelenleg is helyi zárlat alatt van.

A helyi zárlat feloldása október közepe után várható, ha addig nem fordul elő újabb megbetegedés. A helyi zárlat feloldása azonban nem érinti azt a rendelkezést, amely értelmében az a hely, ahol az állati tetemeket elásták lépfenével fertőzöttnek minősül.

Az állattartóval szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabnak ki, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága által tett feljelentés alapján az ellene folyó rendőrségi nyomozás még nem zárult le.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében kitérnek arra, hogy a járványügyi nyomozás során feltárt elsődleges fertőzési forrás - egy a település határában lévő régi dögkút - izolálása október 16-án megkezdődött. Az állategészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok azután intézkedtek, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a szeptember második hetében egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a juhállományban már régebben kezdődtek az elhullások, az állatorvost azonban csak szeptember 11-én értesítették, aki mintákat küldött a diagnosztikai intézetbe, és megtiltotta az állatok legeltetését. Kiderült az is, hogy az állatok tulajdonosa az elpusztult juhok maradványait saját telkén ásta el, csekély, mintegy 40 centiméteres földtakarással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.