Százmilliós kenőpénz?

Zuglói hangfelvétel - a Legfőbb Ügyészségre még nem ért oda a feljelentés

Az ügyészségi szóvivő szerint jelenleg még nem lehet megállapítani, hogy van-e valami összefüggés az egy éve indult nyomozás és a most nyilvánosságra hozott hangfelvétel között.

2013.09.25 17:11MTI

Az ügyészségre eddig nem érkezett feljelentés, amennyiben érkezik, azt a törvényes határidőn belül kivizsgálja - közölte a sajtóban megjelent zuglói hangfelvétel kapcsán Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője szerdán.

Fazekas Géza elmondta, hogy 2012. szeptember 20-án hűtlen kezelés miatt nyomozás indult a BRFK-n a zuglói vagyonkezelővel összefüggésben, de annak az eljárásnak még nincs gyanúsítottja.

Az ügyészségi szóvivő szerint jelenleg még nem lehet megállapítani, hogy van-e valami összefüggés az egy éve indult nyomozás és a most nyilvánosságra hozott hangfelvétel között.

Az internetre kedden este került fel egy hangfelvétel, amelyen sajtóhírek szerint Ferdinandy István, a kerület fideszes alpolgármestere beszélget egy építési vállalkozóval arról, hogy utóbbi százmilliós kenőpénzeket fizetett. A vállalkozó beszámol arról, hogy 20 százalékot kellett letennie az üzletért, "hordani kellett" a pénzt, amely végül 100 milliós összeggé dagadt.

A hangfelvételek ügyében néhány óra alatt valamennyi ellenzéki párt megszólalt.

Az MSZP feljelentést tesz a hangfelvétel miatt. Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese közölte: a kormánypártot érintő feltételezett korrupciós ügyben Orbán Viktor miniszterelnöknek is meg kell szólalnia.

Az LMP is bejelentette, hogy feljelentést tesz bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés gyanúja miatt. Schiffer András frakcióvezetője szerint ha valaki komolyan veszi a hangfelvételt, akkor az arról szól, "hogy a kormánypárt maffiaszervezet-szerűen működik".

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere korrupciógyanúba keveredett, ezért az ellenzéki párt írásban szólítja fel Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból kezdjen nyomozást az ügyben.

Az Együtt-PM szövetség szerint a ügyésznek hivatalból vizsgálatot kell indítania, mert a felvételek alapos gyanút ébresztenek, hogy a "fideszes maffia" Zuglóban is működik és "Papcsák Ferenc uralma alatt törvénytelenségek sora valósult meg".

A Jobbik pedig haladéktalanul hatósági vizsgálatot követel a zuglói vesztegetésről szóló hangfelvétel miatt. A párt szerint rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek azonnal lépnie kell.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.