Sikerrel zárult a tárgyalásuk

Sikeres tárgyalásokat folytatott Martonyi a vietnami külügyminiszterrel

Martonyi János külügyminiszter kétoldalú megbeszélést folytatott Pham Binh Minh vietnami külügyminiszterrel hétfőn. A megbeszélést Truong Tan Sang vietnami elnök magyarországi látogatásának alkalmával tartották meg.

2013.09.16 20:29MTI
MTI

A találkozón Martonyi János méltatta a két ország kiváló kapcsolatát, és hozzátette, ezt jól példázza az elnöki látogatáson aláírt nyolc megállapodás is. Pham Binh Minh rendkívül sikeresnek értékelte az elnöki látogatást, és köszönetet mondott azért, hogy Magyarország az elsők között ratifikálta az Európai Unió és Vietnam közötti partnerségi és együttműködési megállapodást.

Az EU és Vietnam közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokról Martonyi János elmondta, a világ számos országa törekszik szabadkereskedelmi hálózatának bővítésére. Magyarország támogatja az EU és Vietnam közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mielőbbi sikeres lezárását. A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy országaink hídfőként szolgálhatnak egymás számára a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és az Európai Unió piacai felé.

A magyar és a vietnami fél megerősítette egymás jelöltjeinek kölcsönös támogatását az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben.

Pham Binh Minh méltatta a 2011-es magyar EU-elnökség idején elfogadott dunai régiós stratégia nyomán magyar kezdeményezésre létrejött ASEM (Asia-Europe Meeting, azaz Ázsia-Európa Találkozó) Fenntartható Fejlődés Párbeszéd néven elindított együttműködést, amely eddigi - budapesti és vietnami - rendezvényein a Duna és a Mekong folyók térségének együttműködését szándékozott erősíteni.

A felek áttekintették egyebek mellett a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tenger kérdését és a szíriai helyzetet is. Martonyi János tájékoztatta partnerét a Szíriával kapcsolatban kialakított közös uniós álláspontról.

Truong Tan Sang, a Vietnami Szocialista Köztársaság elnöke Áder János meghívására szeptember 15. és 18. között tesz hivatalos látogatást Magyarországon. A vietnami elnököt a köztársasági elnök mellett fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Tarlós István főpolgármester is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.