Ki kell írni a cigi szálankénti árát

Pánikolnak a trafikosok

Kisebb pánik tört ki a dohányboltosok körében, ugyanis elterjedt, hogy bírságol a fogyasztóvédelmi hatóság, ha nem tüntetik fel, mennyibe kerül szálanként a cigaretta.

2013.09.06 16:45ma.hu

Budapesti trafiktulajdonosok jelezték az onlinekassza.hu hírportálnak, hogy ellenőrök jártak az üzletükben, és hiányosságként jegyezték fel, ha csak a cigaretta dobozonkénti ára volt kiírva. Arra szólították fel az árusokat, hogy az egységárat tüntessék fel, azt pedig szálanként kell érteni. A kereskedők azért tartják abszurdnak a helyzetet, mert a törvény már régóta tiltja a cigi szálankénti árusítását, nem értik, miért kellene akkor úgy árazni, ahogyan nem is lehet eladni.

A Nemzeti Dohányszakkereskedők Egyesülete arról tájékoztatta a hírportált, hogy hozzájuk is eljutottak olyan információk, amelyek szerint előírják a trafikosoknak, hogy a doboz cigaretta céduláján egy szál ára is szerepelje. Az egyesület figyelmeztette is tagjait, hogy számíthatnak ennek ellenőrzésére.

Ugyanakkor a hírportál kérdésére Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője közölte, nincs szükség arra, hogy a cigarettáknál feltüntessék a szálankénti árat, mivel ezek a termékek egységes csomagolásban kaphatók.

A Fogyasztóvédelmi Törvény szabályozza az egységár feltüntetését. Talán abból adódik a félreértés, hogy a Nemzeti Dohányboltokban található egyéb termékek esetében kötelező az egységár feltüntetése, ami azt a célt szolgálja, hogy összehasonlíthatóak legyenek a kondíciók. Például a füstszűrök esetében ki kell írni, mennyibe kerül egy darab, hiszen ezeknél a termékeknél nincs egységes csomagolási mennyiség. Ha valaki elmulasztja az egységár feltüntetését, annak sem kell pénzbírságtól tartania, csak felszólítják az ellenőrök, hogy pótolja a hiányosságot – tette hozzá a szóvivő.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.