A károsultak egyetértenek

Hajdú-Bét - fontos dokumentumok lehetnek még a cég iratai közt

A Hajdú-Bét károsultjai egyetértenek azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyei levéltár nem engedélyezte a Hajdú-Bét felszámolójának a cég iratainak leselejtezését, mivel volt olyan károsult, aki azért nem jutott kártérítéshez, mert nem tudta bemutatni a Hajdú-Béttel kötött szerződést.

2013.09.03 20:33MTI

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kedden közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára nem engedélyezte a Hajdú-Bét felszámolójának, hogy leselejtezze a cég iratait, és szükségesnek tartja a dokumentumok helyszíni ellenőrzését is.

Budai Gyula, Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára múlt héten levélben kérte a levéltár főigazgatóját, hogy halasszák el a Hajdú-Bét iratainak megsemmisítését mindaddig, amíg az érintettek ügye nem tekinthető megoldottnak.

Ónodiné Demeter Éva, a károsultak nevében az MTI-nek kedden elmondta: egyetértenek a selejtezés megtiltásával, mert voltak olyan károsultak, akik azért nem jutottak kártérítéshez, mert kártérítési kérelmükhöz nem tudták csatolni a megfelelő iratokat.

Emlékeztetett arra, hogy több mint 230-an adtak be kártérítési kérelmet, amelyek közül 69-et utasítottak el. Hozzáfűzte: több olyan károsult is van, aki nem tudta igazolni, hogy a Hajdú-Béttel állt szerződésben, így nem kapott kártérítést, és most a Hajdú-Bét felszámolójától próbálja kikérni az iratokat. Hajdú-Bihar megyei levéltár főigazgatója kedden azt mondta: a cég ügyviteli értékű dokumentumait jelenleg is Biharkeresztesen őrzik, ahol a feltételek nem felelnek meg a törvényi előírásoknak.

Ezt erősítette meg az MTI-nek Nyerges Lajos, az egyik olyan károsult is, akinek már nincs meg a Hajdú-Béttel kötött szerződése - így nem kapott kártérítést sem -, ezért megpróbálta a Hajdú-Bét iratai között megkeresni azt. Ő is azt mondta, tudomása szerint Biharkeresztesen őrzik a Hajdú-Bét iratainak egy részét, több más cégével együtt.

Nyerges Lajos kifejtette: a Hajdú-Bihar megyei településen az ezzel foglalkozó Pergamen 2000 Kft.-t bízták meg a Hajdú-Bét iratainak őrzésével, a kft.-t ugyanakkor 2010-ben felszámolták, de a cég nem adta át az iratokat a felszámoló cégnek. Emiatt a Hajdú-Bét iratainak egy része a korábbi Pergamon 2000 Kft. - azóta egy magánszemély tulajdonába került - ingatlanában van.

Az iratokhoz ő maga is megpróbált hozzájutni, sikertelenül; szavai szerint az iratok olyan körülmények között vannak elhelyezve, hogy amikor saját szerződését keresi, olyan mintha egy tűt keresne a szénakazalban. Elmondta: ő is egyetért a selejtezés megtiltásával, azonban mivel nem tudja, megtalálható-e az ő szerződése a dokumentumok között, ő már nem reménykedik abban, hogy kaphat még kártérítést.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.