Svájci-Magyar Együttműködési Program

Érd felkapja a vizet

Elindultak a kivitelezési munkálatai annak a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló projektnek, amelynek során közel másfél milliárd forintból javítják mintegy 115 ezer ember ivóvízellátásának minőségét Érden és környékén.

2013.08.27 17:30MTI

A projektről T. Mészáros András polgármester (Fidesz) és Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete beszélt a sajtó képviselőinek kedden Érden.

A városvezető kiemelte: a hozzájárulás révén a beruházással nemcsak a vízellátás minősége javul Érden, valamint Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton, Pusztazámoron és Biatorbágyon, de várhatóan gazdaságosabbá válik az ellátás, így csökkenhetnek a lakosság költségei.

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg, a beruházás összköltsége 1,4 milliárd forint, amelyből 1,2 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás; a 200 millió forintos önrészt Érd biztosítja.

Jean-Francois Paroz beszédében kiemelte, hogy a vízellátás kérdése egyszerre globális és lokális. Emlékeztetett, hogy 2010-ben két ivóvízprojekt támogatásáról döntöttek, közülük az egyik az érdi, ahol a felújításnak köszönhetően mintegy 15 százalékkal csökkenhet majd a vízveszteség.

A nagykövet felidézte: Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy támogatják az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok felzárkózását, az unión belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az érdi program az első projekt, amely a megvalósulás szakaszába lépett.

Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megbízott elnökhelyettese, a Svájci Magyar Együttműködési Program Nemzeti Koordinációs Egységének vezetője elmondta: a svájci hozzájárulásból Magyarország több mint 130 millió svájci frank támogatásban részesül. Az ország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a támogatás teljes összegét, több mint 30 milliárd forintot, amelyből jelenleg 37 projekt, program és alap megvalósítása folyik.

Az Érd és Térsége Vízmű Kft. (ÉTV) szakmai irányításával megvalósuló modernizálás révén például új, korszerű rendszer működteti majd Érd alsó nyomászónáját és mintegy 6,1 kilométernyi nagy átmérőjű főnyomócsövet cserélnek újra - ismertette Lanku Ildikó ügyvezető igazgató.

Hozzátette: a mintegy 115 ezer embert érintő fejlesztés révén a felújított hálózati szakaszokon megszűnnek majd a csőtörések, 25-30 ezer köbméterrel kevesebb lesz a vízveszteség, s tovább javul az ÉTV tevékenységének színvonala.

A 74 százalékban hét önkormányzat, 26 százalékban két szakmai tulajdonos birtokában lévő ÉTV 2012-es éves árbevétele 3,18 milliárd forint volt, ebből a vízszolgáltatás bevétele mintegy 2 milliárd forintot tett ki.

A négy elemből álló projekt kivitelezési munkáit a PH-Érd Konzorcium, valamint a CMA Konzorcium végzi, a befejezés határideje 2014 tavasza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.