Demográfiai kár

Balog: nagy veszteség volt a százezer német kitelepítése

Nagy veszteségnek nevezte az emberi erőforrások minisztere, hogy a második világháború utáni kitelepítésekkel több százezer német nemzetiségű embert veszített Magyarország.

2013.08.24 20:23MTI

Balog Zoltán szombaton, Berlinben "A haza napja" elnevezésű, emberi jogi témájú rendezvényen mondott beszédet az Európa számos országából elűzött németek szervezetei, valamint a német szövetségi kormány képviselője előtt.

A miniszter az előadás után telefonon az MTI-nek elmondta: a rendezvény fő témái a hazájukból elűzött kisebbségek, a kisebbségek jogainak biztosítása, valamint a nemzetiségek kulturális erősségének megőrzése voltak. A miniszter itt hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarországon - egy egyhangúlag elfogadott parlamenti határozattal - január 19.-ét az elűzött magyarországi németek napjának nyilvánították. Ezért külön köszönetet mondott Magyarországnak a rendezvény házigazdája, Erika Steinbach, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, a Bundestag emberi jogi és humanitárius bizottságának tagja - mondta Balog Zoltán. A német politikus, aki az elüldözöttek szövetségének (BdV) az elnöke is, már hosszú ideje követeli, hogy legyen ilyen emléknap Németországban, de egyelőre ilyet csak egy-két tartományban tartanak. Még csak most tervezik, hogy állami szinten is legyen emléknapjuk az elűzött németeknek - mondta az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán előadásában szólt továbbá arról, hogy Közép- és Kelet-Európában évszázadokon keresztül uralkodó kulturális és történeti sokszínűség örökségének megőrzése egész Európa számára fontos. Kiemelte: "Európának a sokszínűségében hiszünk", a nemzetállamok a szuverenitásában, az egyenlő jogok és kötelességek alapján való egyenrangú együttműködésben.

Kitért arra is, hogy 2014 tavaszától lehetőség lesz arra, hogy a magyarországi nemzetiségek képviselőt küldjenek az Országgyűlésbe.

Előadásában kifejtette azt is, hogy "Magyarországon, illetve azokban az országokban, ahol volt kommunista diktatúra, ott csak az lehet hiteles antifasiszta, aki hiteles antikommunista is és fordítva". Ez a két dolog Magyarországon és Kelet-Európában összetartozik - hangsúlyozta Balog Zoltán.

A Benes-dekrétumokra utalva Balog Zoltán azt is megjegyezte, hogy "olyan dekrétumoknak nincs helye az európai jogrendben, amelyek kollektív bűnösség alapján elítélnek népeket, nemzeteket akár a múltban, akár a jelenben".

A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy akik a múlt szenvedései, második világháborús szenvedései ügyében kiállnak az elűzöttek mellett, azoknak kötelességük ma is kiállni minden olyan ember és embercsoport mellett, akit faji alapon üldöznek. Ennek kapcsán Balog Zoltán elmondta, hogy Magyarországon mit tesznek a roma nemzetiségért, hogy kártérítést terveznek adni a romagyilkosságok áldozatai családjainak. Elmondta továbbá, hogy az oktatásban miként jelenítik meg a magyarországi nemzetiségek, kulturális gazdagságát, s hozzájárulását a magyar kultúrához.

Balog Zoltán az MTI-nek azt mondta: Erika Steinbach a rendezvényen hangsúlyozta: "Magyarországon épp az ellenkezője történik, mint amit állítanak". A haza napja elnevezésű emberi jogi témájú rendezvény házigazdája szerint Magyarország példamutató kisebbségi politikát folytat és azt is kiemelte, hogy milyen fontos volt, hogy elindította az európai roma keretstratégiát - számolt be a rendezvényről az MTI-nek az emberi erőforrások minisztere.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.