Mesterházy javaslata

Magyarországon először legyen előválasztás?

Az MSZP azt javasolja együttműködő partnereinek, hogy Magyarország történetében először tartsanak előválasztásokat.

2013.08.23 20:13MTI

Mégpedig mind a 106 választókerületben és a miniszterelnök-jelölt személyéről is. Ez egy innováció a magyar politikában, de van rá nemzetközi példa - közölte Mesterházy Attila, a párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

"Azt javasoljuk, hogy döntsön a nép", éppen ezért azt kezdeményezi az MSZP országos elnökségi ülésén, hogy jelöljenek ki egy technikai előkészítő delegációt, amely kidolgozza az előválasztás részleteit.

Ismertetése szerint ha kell, az MSZP irodáin felül bérelnek ehhez helyiségeket, kultúrházat, sportcsarnokot, a jelöltek ott elmondhatják programbeszédjüket, majd az emberek szavazhatnak.

Mesterházy Attila azt mondta, hogy pénteken "ultimátumszerű" helyzet állt elő. Délután azzal szembesült, hogy Bajnai Gordonnak olyan javaslata van, amelyet előzetesen nem említett. A forró drót "kicsit lefagyott" - fogalmazott, kiemelve azt is, hogy a sajtó előbb értesült Bajnai javaslatáról, mint ő.

"Kényszerpályára tettek engem ma" - fogalmazott, hozzátéve: a saját javaslatukon már hónapok óta gondolkodtak, de arra az esetre tartották fenn, ha nem sikerül dűlőre jutni az egyeztetéseken.

Az MSZP elnöke részletesen, megyékre lebontva ismertette pártja korábbi javaslatát, amely összesen több mint 35 választókerületet tekintett tárgyalási alapnak, és azt mondta: ezt most már múltnak tekintik.

Kiemelte: az előválasztásra vonatkozó indítványuk a szavazók felrázását, motiválását, a bizonytalan szavazók politika iránti érdeklődésének felkeltését szolgálja. Ez egy erős és korrekt, a részvételi demokrácia elveit maximálisan tiszteletben tartó javaslat - hangoztatta.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője

Arról, hogy Bajnai Gordon hogyan reagált a felvetésre, azt mondta: "nem zárkózott el" egy ilyen megoldás elől, nem az volt a válasza, hogy nem. Bajnai Gordon szerint is az a lényeg, hogy minél több ember kérdezzenek meg - közölte.

A részletekről annyit mondott, hogy többféle lehetőség van, például, ahány körzetet elnyernek Bajnai Gordonék, az arányosítják a 106-hoz és az országos listán annyi befutó helyet kapnának. Arra a felvetésre, ha ez egy se, úgy válaszolt: akkor egyet se.

Kérdésre válaszolva közölte: utasította a pártigazgatót, hogy készítsen költségvetési előirányzatot, ugyanakkor szerinte nem kell feltétlenül nagy költségűnek lennie az előválasztásnak. Megjegyezte: a költségeket a két pártnak közösen kellene finanszíroznia.

Mesterházy Attila jelezte: október közepéig mindenképpen le akarják zárni a folyamatot. Akkor az MSZP kongresszust tart, és ott kell hivatalosan "megpecsételni" ezt a dolgot.

Hozzátette: szeretne lassan kicsit Orbán Viktorral is foglalkozni, hiszen a választópolgároknak Orbán Viktor és a demokratikus ellenzéki oldal között kell majd dönteniük. Arról is lehet hallani, hogy a kormányfő április 5-ére hozná elő a voksolás időpontját, és azt nem együtt tartanák az európai parlamenti választásokkal - említette meg.

Az MSZP elnöke kitért arra is, hogy az előválasztás jogilag teljesen rendben van, hiszen minden párt úgy választja ki a jelöltjeit ahogy jónak látja.

Kérdésre azt mondta: úgy gondolja, minél többen vannak, annál nagyobb az esélyük a választások megnyerésére, és ő maga nem hisz abban, hogy külön lista esetén Bajnai Gordonék a 10 százalékos küszöböt el tudnák érni. Szerinte, ha külön lista van és nincs mellette semmilyen együttműködés, az annak a deklarálása, hogy nem tudják megnyerni a választásokat.

Hozzátette: az előválasztás ugyanakkor nem zárja ki, hogy az MSZP más pártokkal is tárgyaljon. Példaként a Demokratikus Koalíciót, Fodor Gábor pártját, az MSZDP-t, valamit a civil szervezeteket említette.

Megjegyezte: ha valamilyen okból nem lesz előválasztás, az MSZP hivatalosan tárgyalni kezd más pártokkal az együttműködésről. Mesterházy Attila azt ígérte, hogy biztosítanak számukra befutó helyeket az országos listán, és adnak körzeteket is nekik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.