Scheiring

Dunaferr-államosítás - garanciákat kér az Együtt-PM

A független képviselő azt kérdezte, az állam rendelkezik-e olyan üzleti tervvel, amelyik garantálja, hogy a cég az államosítás után nem jut a Mal Zrt. vagy a Malév sorsára, és a dolgozók később nem veszítik el munkahelyeiket.

2013.08.21 14:22MTI
Fotó: MTI

Az Együtt-PM nem ellenzi, ha a kormány államosítással próbálja megmenteni a ISD Dunaferr Zrt. munkahelyeit, de jól látható, világos garanciák nélkül ez a lépés csak a zavarosban való halászást segíti - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.

A független képviselő azt kérdezte, az állam rendelkezik-e olyan üzleti tervvel, amelyik garantálja, hogy a cég az államosítás után nem jut a Mal Zrt. vagy a Malév sorsára, és a dolgozók később nem veszítik el munkahelyeiket.

Az Együtt-PM szakpolitikusa kijelentette: szervezetük nem tudja elfogadni, ha a kabinet a háttérben, "sutyiban" tesz engedményeket orosz befektetőknek. Garanciákat kérnek arra, hogy a cég vagyongazdálkodása átlátható legyen, a vasműbe befektetett adóforintok pedig a magyar emberek és a vállalat munkavállalóinak érdekeit szolgálják majd - mondta.

Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért dunaújvárosi önkormányzati képviselője a kormányt hibáztatta, mert véleménye szerint az unortodox gazdaságpolitika az oka a Magyarországon zajló elbocsátásoknak. A képviselő hozzátette: az államosítás tervek és számok nélkül nem több egy újabb kommunikációs trükknél.

Szerinte a kormány cserbenhagyta Dunaújvárost, amikor a településen "kirobbant a trafikmutyi", és ugyanígy cserbenhagyták a várost a választási eljárási törvény - általa "lex Dorkotának" nevezett - módosítása során. Emiatt ugyanis szeptembertől nem lehet időközi választásokat tartani, így a település lakói nem választhatnak új egyéni képviselőt a posztról lemondott Dorkota Lajos (Fidesz) helyére - emlékeztetett.

A cég menedzsmentje a múlt héten közölte az MTI-vel, hogy a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően rövidesen megkezdődik a létszámleépítés az ISD Dunaferr Zrt.-nél, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkentik. Az M1 Híradójának tudósítása szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn azt mondta, hogy a kormány még a héten vételi ajánlatot tesz a Dunaferr Zrt.-re. Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjét meglepte a magyar kormány hétfői vételi ajánlata, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be - mondta el az MTI-nek a társaság szóvivője szerdán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.