Áder Székelyt jelöli

Új ombudsman - a DK nem vesz részt a parlamenti szavazáson

Szerintük megkérdőjelezhető, hogy lesz-e benne olyan politikai és erkölcsi eltökéltség, bátorság, amely elengedhetetlen az ombudsman függetlenségének megőrzéséhez.

2013.08.09 12:25MTI
Fotó: MTI

A Demokratikus Koalíció (DK) aggályosnak tartja, hogy az államfő Székely Lászlót jelöli ombudsmannak. A párthoz tartozó független képviselők távol maradnak az alapvető jogok új biztosának megválasztásáról döntő parlamenti szavazástól, az ombudsmant pedig mindenkori döntései alapján fogják megítélni - közölte az ellenzéki párt alelnöke pénteken.

Molnár Csaba azt írta: Székely László szakmai életútja alapján ugyan alkalmas lehet a tisztségre, a kormánypárthoz való szoros kötődése miatt azonban megkérdőjelezhető, hogy lesz-e benne olyan politikai és erkölcsi eltökéltség, bátorság, amely elengedhetetlen az ombudsman függetlenségének megőrzéséhez.

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy Székely Lászlót jelöli ombudsmannak.

Székely László az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv előkészítését. Szabó Máté jelenlegi ombudsman megbízatása idén szeptember 24-én jár le.

Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.