Új ombudsman

Áder Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának

Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának Áder János köztársasági elnök.

2013.08.08 12:14MTI

A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be a döntését. Székely László az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését.
 
Az államfő azt mondta, jó lelkiismerettel, kellő körültekintéssel és megfelelő politikai egyeztetés után jó szívvel ajánlja a parlamenti pártok figyelmébe és megválasztásra Székely Lászlót, aki minden szükséges kritériumnak megfelel. 

A köztársasági elnök felidézte, hogy a jelölt nevének bejelentése előtt, kedden a parlamenti frakciók vezetőivel egyeztetett a jelöltállítás elvi alapjairól. A törvény szerint az alapvető jogok biztosának a kiemelkedő tudású jogászok közül kell kikerülnie - mondta, hozzátéve: bár nem jogszabályi kötelezettség, de szerinte fontos, hogy az ombudsman rendelkezzen megfelelő államigazgatási gyakorlattal és legyen vezetői tapasztalata is. 

Áder János azt is fontosnak tartotta, hogy az ombudsman legyen jártas alapjogi kérdésekben, és foglalkozzon nemzetközi jogi kérdésekkel, nemzetközi összehasonlító joggal. Emellett a pártok képviselőivel tartott keddi egyeztetésen többen is megfogalmazták azt, hogy örülnének, ha független, korábban pártokhoz nem kötődő szakember lenne a jelölt - emlékeztetett.
 
"Olyan személyt javasolok az Országgyűlésnek megválasztani, aki ezeknek a szempontoknak kivétel nélkül, maradéktalanul megfelel" - jelentette ki az államfő. Kifejtette: a jelölt, Székely László megfelelő jogi tudással, egyetemi háttérrel rendelkezik, tanulmányai befejezései óta az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Polgári Jogi Tanszékén oktat. Államigazgatási tapasztalatait részben "dunai kormánybiztosként", részben pedig az új Ptk. előkészítésében részt vevő kormányzati megbízottként szerezte.
 
Vezetői tapasztalata is van - folytatta -, hiszen hosszú évek óta irányítja a Jogi Továbbképző Intézetet. A szakember több alapjogi kérdéssel is foglalkozott, illetve foglalkozik, a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága és a személyhez fűződő jogok tartoznak elsősorban kutatási területe közé - ismertette Áder János, hozzáfűzve, hogy Székely László rendelkezik nemzetközi összehasonlító jogi ismeretekkel is, hiszen 1984-ben diplomázott a Strasbourgi Egyetem Nemzetközi Összehasonlító Jogi Szemináriumán. 

A köztársasági elnök az 1958-as születésű Székely László tárgyalásai tapasztalatai között említette, hogy a szakember hosszú időn keresztül képviselte a magyar államot, amikor a hágai bíróság ítéletének végrehajtása érdekében Szlovákiával kellett egyeztetni vízmegosztási kérdésekben. Végül kiemelte azt is, hogy Székely László soha semmilyen pártnak nem volt tagja.

Szabó Máté jelenlegi ombudsmant az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le. Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát, valamint helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.