Bankárból parasztgazda

OTP és a mezőgazdaság

Az OTP Bank legalább 40 százalékra kívánja növelni piaci részesedését középtávon az agrárfinanszírozásban - jelentette ki Csányi Sándor kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

2013.08.06 15:26MTI

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) megkötött együttműködési megállapodás aláírása előtt emlékeztetett: tavaly a bankszektor mezőgazdaságba kihelyezett hiteleinek állománya csökkent, az OTP-é viszont 15 százalékkal emelkedett. Ez mintegy 13 százalékos részesedést jelent a banknak az ágazat finanszírozásában - mondta az MTI-nek Benedek Fülöp ügyvezető igazgató.

Csányi Sándor kiemelte: az OTP több évtizedes hagyományokkal rendelkezik a mezőgazdasági termelők finanszírozásában, de még mindig nem használta ki az e területen rendelkezésére álló lehetőségeket, és nem foglalta el azt a helyet, ami megilletné.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta: számukra azért fontos a megállapodás az OTP Bankkal, mivel a két szervezet a továbbiakban egymás munkáját segítve, együtt kíván munkálkodni az agrárgazdaság fejlesztése érdekében.

A kamara elnöke utalt arra is, hogy ennek egyik fontos eszköze lesz az a többfunkciós kamarai kártya, amelynek kialakításában az OTP Bank segített a NAK-nak. A kártya a pénzügyi szolgáltatásokon túl más - például telekommunikációs - szolgáltatásokat is nyújt majd a NAK tagjainak. A kamara célkitűzése - húzta alá Győrffy Balázs -, hogy a tagok a tagdíj értékét meghaladó - "aprópénzre váltható" - ellenértéket kapjanak köztestületi tagságuk kapcsán. Ezzel szeretnék kézzelfoghatóvá tenni a kamarai tagság előnyeit.

Csányi Sándor arról beszélt, hogy nemcsak bankvezetőként, de befektetőként is bízik a magyar agráriumban. Az OTP Bank fiókhálózatában biztosít könnyű elérhetőséget a vállalkozók, így az agráriumban tevékenykedők számára is. Az OTP szeretne tartósan élen járni a bankok között a mezőgazdaság finanszírozásában. Ez nemcsak hitelnyújtást jelent, hanem azt is, hogy a pénzintézet olyan további pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, amelyek egyszerűen, gyorsan, korszerű és átlátható módon érhetők el.



Fontosnak mondta, hogy az agrár- és más vállalkozók is folyamatos információkat kapjanak a pénzügyi termékek nyújtotta lehetőségeken túl, például arról, hogy milyen magyar, illetve uniós támogatások érhetők el számukra. E célok megvalósítására az OTP önálló agrárgazdasági igazgatóságot hozott létre.

A bankvezető úgy vélte: a bankszektor szerepe jelentős lehet a következő években a mezőgazdaság számára. Például, ha a kormány szándékainak megfelelően korszerű állattenyésztést szeretnének létrehozni a gazdálkodók, amely volumenben és hatékonyságban is jelentős fejlődésre képes, ahhoz legalább ezer milliárd forint beruházásra volna szükség. Ezt a fejlesztést bankok nélkül nem lehet véghez vinni - szögezte le Csányi Sándor.

Az elnök-vezérigazgató örömét fejezte ki a tekintetben, hogy az OTP együttműködési megállapodást kötött a NAK-kal. Hozzátette: várhatóan az OTP az agrárium első számú bankja lesz, és a NAK-nak első számú pénzügyi partnerévé válik. Így az OTP is jól jár, mivel több ügyfélhez juthat el a köztestületen keresztül.

A cél közös: a kamara és az OTP is érdekelt abban, hogy az agrár- és az élelmiszer-gazdaság fejlődjön és növekedjen - mondta Csányi Sándor.

Az OTP első embere és a NAK vezetője is osztja azt a véleményt, hogy a magyar mezőgazdaságnak a jövőben még nagyobb szerepe lesz az ország gazdasági növekedésének alakulásában. Ezért a kormány által ezen a területen kitűzött célokat a mostani megállapodás jól szolgálja majd - hangoztatta Csányi Sándor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.