Személyi körülmények

Bíróság: a vádlottak tudatosan készültek; Balog szerint senki sem menekülhet

Az emberi erőforrások minisztere szerint a romagyilkosságokban hozott ítélet megerősíti, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki nem menekülhet el a törvény szigora elől.

2013.08.06 11:53MTI
Fotó: MTI

A romagyilkosságok vádlottjainak személyi körülményeit részletezte az öttagú bírói tanács elnöke a kedden kihirdetett elsőfokú ítélet szóbeli indoklásának első órájában a Budapest Környéki Törvényszéken. Miszori László bíró azt mondta: a vádlottak tudatosan készültek fegyveres támadásokra azokon a településeken, ahol szerintük romák bűncselekményeket követtek el magyarok ellen.

A bírói tanács elnöke elmondta, hogy Kiss Árpád és Kiss István, az első- és a másodrendű vádlott fiatalon elvesztette édesapját, Pető Zsolt és Csontos István, a harmad- és a negyedrendű vádlott szülei elváltak.

A vádbeli cselekmények idején 42 éves Kiss Árpád érettségizett, zenét tanult, a cselekmények idején 33, illetve 34 éves Kiss István és Pető Zsolt korábban szakács, illetve cukrász volt, a 27 éves Csontos István pedig hidegburkoló, majd szerződéses katona, ám mentális problémák miatt leszerelték. A vádlottak közül eddig egyedül Pető Zsolt volt büntetve, egyszer, garázdaság miatt.

Miszori László kitért arra, hogy Kiss István és Pető Zsolt szélsőséges nemzetiszocialista eszméket vallott, szkínhed csoportosulásokban vett részt, Kiss István fiatalon összetűzésbe került romákkal Debrecenben. Hozzátette, Kiss Árpád a 2006. őszi megmozdulásokban nem vett részt, de figyelemmel kísérte azokat, és úgy döntött, hogy kezdeményezően fog fellépni a szerinte cigányok által elkövetett bűncselekmények ellen. Öccsét, Istvánt kivonta a Véres kard elnevezésű debreceni szélsőjobboldali társaságból, és elkezdték tervezni a romák fegyveres "megrendszabályozását".

A Budapest Környéki Törvényszék kedden első fokon tényleges életfogytiglanra ítélte az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat, a negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a romagyilkosságokban hozott ítélet megerősíti, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki nem menekülhet el a törvény szigora elől.

Balog Zoltán kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: bízik abban, hogy az elsőfokú ítéletet másodfokon is megerősítik, és ennek köszönhetően mindenki megérti, mindig az áldozatok mellett kell állni, és ez nem többség vagy kisebbség, hanem emberi méltóság kérdése.

"Amellett, hogy sajnos a teljes igazságot nem sikerült feltárni, ez az ítélet megerősít abban a hitben, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki sem menekülhet meg a törvény szigora elől, a különösen kegyetlen gyilkosok méltóképp megbűnhődnek tetteikért" - fogalmazott a miniszter.

Fotó: MTI

A közleményben felidézték, hogy Balog Zoltán 2009-ben az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnökeként próbálta elősegíteni a nyomozást, és felhívta a nyilvánosság figyelmét az ügy előrehaladása érdekében.

A kormányváltást követően társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként a legelső döntése az volt, hogy 8,5 millió forintos támogatást nyújtott a gyilkosságsorozat áldozatai közvetlen hozzátartozói megsegítésére, lakhatási körülményeik javítására.

Balog Zoltán minden évben részt vesz az áldozatok emlékére tartott ökumenikus szertartáson és találkozik az áldozatok családtagjaival.

Mint írják: a kormány a hasonló gyűlölet-bűncselekmények megakadályozása érdekében szigorította a büntető törvénykönyvet. A rendőrség külön statisztikát vezet a rasszista bűncselekményekről.

A kormány nem tűri, hogy félelemkeltő csoportok bármilyen etnikai vagy kulturális társadalmi csoporttal szemben fellépjenek, ezért az elkövetőket, a rendbontókat a törvény erejével vonja felelősségre - zárul a közlemény.

Három vádlottat tényleges életfogytiglanra ítélt a romagyilkosságok ügyében kedden első fokon a Budapest Környéki Törvényszék, a negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház. A vádlottak 2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen intéztek támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák ellen, ezek következtében hatan meghaltak, köztük egy gyermek, öten súlyosan megsérültek, köztük is van egy gyermek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.