500 miiliárdos összeg

Bajnai felszólította a kormányt: számoljon el a bankadóval!

Bajnai Gordon arra szólította fel a kormányt, számoljon el azzal az 500 milliárd forinttal, amit a devizahitelesek érdekeire hivatkozva vett el a bankoktól.

2013.08.02 14:30MTI

A volt kormányfő elmondta: a devizahitelesekre hivatkozva bevezetett bankadóból a devizahitelesek egy fillért sem kaptak, az 500 milliárd forintból a jómódúakat segítő egykulcsos személyi jövedelemadó miatt kieső bevételt pótolták. Eközben három év alatt megtízszereződött a bajban lévő, nem fizető adósok száma - jegyezte meg, hozzátéve: tovább nehezíti az adósok helyzetét, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyama ismét elérte a 300-at. 

Bajnai Gordon a múlt héten javasolta, hogy a banki különadóból írják le az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét. Szerinte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető félreértette, amikor úgy válaszolt: a bankokat akarja segíteni ezzel. Ezzel szemben - folytatta - arra szólítja fel a kormányt, számoljon el azzal, hogy miért nem a devizahiteleseket segíti a bankadóból, illetve hogy miért törölte el a Bajnai-kormány azon intézkedését, amelynek értelmében a munkanélküli adósoknak két évig csak havi tízezer forintot kellett törleszteniük. 

Kérdésre válaszolva elmondta, a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által említett három lehetséges forgatókönyv - a forintosítás, a hitelek részleges forintosítása és az árfolyamgát kiterjesztése - mindegyike javíthat a devizahitelesek helyzetén, ha szakszerűen hajtják végre őket, és nem vezetnek a hitelezés további szűkítéséhez. 

"A legjobb devizahiteles-mentő akció mégis az lenne, ha a rájuk hivatkozva elvett pénzeket nem másoknak adnák vagy lenyúlnák, hanem az ő káruk enyhítésére fordítanák" - jelentette ki Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány negyven új adót vezetett be, és egy év alatt több mint húsz alkalommal módosította az adószabályokat. 

Az Együtt-PM szövetség vezetője azt ígérte, ha kormányra jutnak, a kiszámíthatóság érdekében adóalkotmányt vezetnek be, kikötve, hogy az adójogszabályokon évente csak egyszer, legalább kéthónapos felkészülési időt biztosítva és érdemi konzultáció után lehet változtatni. Emellett megszüntetnék az "értelmetlen kisadókat". A 2008-ban felvett IMF-hitel idő előtti visszafizetését propagandaakciónak nevezte, hozzátéve: ez 14 milliárd forintjába kerül az országnak, mivel a kölcsönt egy drágábbal váltják ki.
 
Ennyi pénzből pedig - tette hozzá - egy évre meg lehetne szüntetni a gyermekéhezést. Bajnai Gordon szerint Magyarországnak nincs szüksége újabb hitelre a Nemzetközi Valutaalaptól, de az IMF jelenléte biztonsági hálót jelenthetne. Hangsúlyozta, hogy kormánya az IMF-hitel jelentős részét tartalékba helyezte, az Orbán-kormány pedig abból vette meg például az orosz tulajdonú Mol-részvénycsomagot. Azt is hozzátette, hogy Magyarország a Bajnai-kormány harmadik hónapja óta a piacról finanszírozza magát.

Véleménye szerint Orbán Viktor kormányzása embertelennek, sikertelennek, reménytelennek, gazdaság-, munkahely- és családellenesnek, a nemzeti érdekkel ellentétesnek bizonyult. Kiemelte, hogy százezerrel kevesebben vannak alkalmazásban, mint a kormányváltáskor, és csak a közmunkások száma nő, akiket azonban adóforintokból fizetnek. 

Bajnai Gordon nem közölt újabb részleteket az MSZP és az Együtt-PM között a választókerületi jelöltekről pénteken kezdődött egyeztetésekről. Emlékeztetett, hogy a programról szóló megállapodás után elsőként a közös egyéni jelöltekről tárgyalnak a szocialistákkal, ezután következhet a közös politikai stratégia megalkotása, majd végül a döntés a közös lista és miniszterelnök-jelölt kérdéséről. Elmondta azt is, hogy a szocialisták, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció nemcsak Szigetszentmiklóson, hanem Baján is közös jelöltet állítanak a következő hetekben esedékes időközi önkormányzati választáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.