E-mailcímre értesítés

Határontúliak választási regisztrációja: megérkezett az első két kérelem

Megérkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI) csütörtökön az első két választási regisztrációs kérelem; az egyikben egy németországi értesítési címet adtak meg, a másikban pedig egy e-mail címet - közölte Pálffy Ilona, az NVI vezetője.

2013.08.01 17:12MTI
Pálffy Ilona, az NVI vezetője

A választási eljárási törvény értelmében a regisztrációt kérő, határon túl élő magyar állampolgároknak a választási irodával történő kapcsolattartásra nem a lakhelyük címét, hanem egy értesítési címet kell megadniuk, ez lehet akár egy e-mail cím vagy akár egy faxszám is. Meg kell adniuk továbbá egy postai címet is, ahová a szavazási iratokat kérik, de azokat átvehetik személyesen egy külképviseleten is, vagy bármely országgyűlési egyéni választókerületi székhelyen, illetve a kijelölt 22 határ menti település egyikén.

A regisztrációt kérelmezők száma péntektől az NVI honlapján, a www.nvi.hu-n követhető lesz, naprakész frissítéssel. A táblázatból kiderül majd, hogy aznap, illetve addig összesen hány kérelem érkezett az irodához, hányan adtak meg egy-egy adott országba szóló konkrét értesítési címet, illetve hányan adtak meg a kapcsolattartáshoz e-mail címet vagy faxszámot; ez utóbbiakat külön-külön összesítik. Az egyes országokba szóló értesítési címeket országonkénti bontásban összesítik és közlik.

Előfordulhat, hogy valaki értesítési címként egy másik országban lévő címet ad meg. Ennek azért lehet jelentősége, mert több országban tiltják a kettős állampolgárságot, így Szlovákiában, Ukrajnában és Ausztriában.

Az NVI csak az értesítési címek adatait közli, a postai címekét - ahová a szavazási iratokat küldik majd - nem.

Az NVI a kettős állampolgárságot tiltó országokból érkező regisztrációs kérelmek számát csak összesítve közli, így nem lehet majd tudni, hányan szavaznak az említett három ország valamelyikéből.

Mindez azt jelenti, hogy az NVI által közzétett adatokból nem derül majd ki, hogy bármely országból hányan kérték regisztrációjukat a jövő évi országgyűlési választásra.

Pálffy Ilona, az NVI vezetője szerdán jelentette be, hogy augusztus 1-jén kezdődik a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja.

Tájékoztatása szerint a regisztrációhoz szükséges leveleket - 233 406-ot - már a héten kiküldték, és csütörtöktől fogadják a névjegyzékbe vételi kérelmeket.

Elmondta: a kiküldött 233 ezres körben nincsenek benne azok, akik olyan országban - Szlovákiában, Ausztriában vagy Ukrajnában - élnek, ahol tiltják a kettős állampolgárságot. Nekik nem küldtek levelet, őket egyéb módon, például a médiában tájékoztatják.

A kiküldött levelek számára utalva jelezte azt is, hogy az állampolgárságot kérőknek csak egy része tette le eddig az esküt. Azoknak, akik július 31-ig állampolgársági esküt tesznek, később küldik ki a regisztrációs nyomtatványokat.

Azok pedig akik július 31. után tesznek esküt, az eskü után kapják kézbe a tájékoztatót és a névjegyzékbe vételi kérelemről szóló nyomtatványt.

A regisztrációs kérelmeket november 1-jétől elektronikus úton - ügyfélkapun vagy a választási iroda hivatalos honlapján, a www.nvi.hu-n - is el lehet juttatni az NVI-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.