A költő szobrát avatták Kiskunfélegyházán

L. Simon: mindannyian Petőfi kortársai vagyunk

Mindannyian Petőfi kortársai vagyunk abban az értelemben, hogy súlyos feladatok állnak előttünk - mondta L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke Kiskunfélegyházán, a felújított Petőfi-szobor avatásán.

2013.07.30 20:41MTI
L. Simon László (Fotó: MTI)

"A céljaink azok nagyjából, mint az ő korában a magyar íróknak és a magyar politikusoknak voltak: visszaszerezni a nemzet szuverenitását, megszabadulni mindattól a tehertől, amit az elmúlt évtizedekben az ország kiszolgáltatottá tételével ránk tettek, és újra visszaszerezni nemzeti büszkeségünket" - hangsúlyozta ki a politikus, aki a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke is egyben.
 
L. Simon László reményét fejezte ki, hogy "erőnk, kitartásunk és a tehetségünk is meglesz hozzá, hogy méltók legyünk a nagy költő emlékéhez". Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évszázadokban a magyar írók sokat tettek a magyar nemzet felemelkedéséért, "a nem egyszer zsákutcába került magyar politika és történelem helyzetének javításáért". 

L. Simon László emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök pár nappal korábban Tusnádfürdőn elmondott beszédére, amelyben a miniszterelnök a magyar nemzet egyik legnagyobb tragédiájának nevezte, hogy "szétszórattunk a történelem viharainak köszönhetően, hogy a magyar nemzet jelentős része az anyaország határain kívül kénytelen élni és küzdeni mindennap a magyarságáért". 

Néhányan úgy döntöttek, hogy ezt a szobrot is átmenekítik, és mi tudjuk, hogy jó helyet találtak neki, mert a kiskunfélegyházi közösség büszkén vállalja azt az örökséget, amit Petőfi Sándor itt hagyott nekünk - utalt a szobor Erdélyből történt elszállítására L. Simon László. Kapus Krisztián (Fidesz), Kiskunfélegyháza polgármestere, a körzet országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Petőfi halálának 164. évfordulóján, születésének 190. évfordulóján a város méltóképpen emlékezik meg. 

Köllő Miklós Petőfi Sándort ábrázoló szobrát először 1897-ben állították fel Segesváron, a költő halálának feltételezett helyszíne közelében. A műalkotás az első világháború idején, 1916-ban került Magyarországra, és 1922 tavaszán állították fel ismét. A költő szobra a Radnay Béla szobrászművész által tervezett talapzatra került Kiskunfélegyháza főterén. A több mint 100 éves szobor és 91 éves talapzata felújítását a Nemzeti Kulturális Alap 10 millió forinttal segítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.