IMF-hitel

Selmeczi ismét "bajnaizott" egy kiadósat

A nemzetgazdasági tárca hétfői tájékoztatása szerint Magyarország a lejárat előtt, augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt.

2013.07.30 11:33MTI
Fotó: MTI

A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-ban felvett hitel előtörlesztése jó üzenet a magyar gazdaságról a világnak és a piacoknak, mert növeli az ország iránti bizalmat - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője kedden Budapesten.

A nemzetgazdasági tárca hétfői tájékoztatása szerint Magyarország a lejárat előtt, augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt.

A Fidesz szóvivője sajtótájékoztatóján felidézte: a baloldal 7,5 milliárd eurónyi hitelt hívott le a valutaalaptól, ami mai áron körülbelül 2200 milliárd forint, vagyis "ez az összeg ketyeg a bukott baloldal árcéduláján, ez a Gyurcsány-Bajnai-kormányok szélsőséges gazdaságpolitikájának az ára". Hozzátette, a Gyurcsány-Bajnai-kormány minden egyes hivatalban eltöltött munkanapja milliárdos kárt okozott az országnak.

A magyar állam még 2,2 milliárd euróval, körülbelül 700 milliárd forinttal tartozik az IMF-nek, azonban két héten belül az ország előtörleszti ezt az összeget - mondta Selmeczi Gabriella.

Kifejtette: 2002-ben az első Orbán-kabinet úgy adta át a kormányzást, hogy csökkenő pályára állította a devizaadósságot, a baloldali kormányok azonban amit csak tudtak, elrontottak, és hitel nélkül a végén már képtelenek voltak működtetni az országot. Ráadásul úgy kötöttek szerződést az IMF-fel, hogy a kölcsönt a 2010-ben megalakult kormánynak kellett törlesztenie, méghozzá egy cikluson belül - fűzte hozzá a szóvivő.

Magyarország azonban ma már képes arra, hogy visszafizesse a baloldal hibáinak az árát, az előtörlesztéssel pedig azt üzeni, hogy egy önálló, saját erejéből boldogulni képes ország - hangsúlyozta Selmeczi Gabriella, aki szerint ezzel az ország lezárja a múltat, tovább tud lépni, a növekedésre, a családok és a vállalkozások támogatására lehet koncentrálni. Végre nem a törlesztőrészletekre kell spórolni, így nagyobb lesz az ország mozgástere - összegezte szavait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.