Különösebb incidens nélkül

Budapest Pride: megérkezett a menet az Olimpia parkba

Kevéssel délután hat óra előtt különösebb incidens nélkül érkezett meg a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás menete a fővárosi Olimpia parkba.

2013.07.06 19:19MTI
Az ellentüntetők Fotó: MTI

A résztvevőket gyakorlatilag egész úton ellentüntetők követték a kordon másik oldalán. A szervezők az Olimpia parkban bejelentették, hogy becsléseik szerint mintegy 10 ezren vettek részt a felvonuláson, amelynek kiemelt témája felhívni a figyelmet a magunkért és egymásért való kiállás fontosságára. 

A menetet öt lufikkal feldíszítetett kamion vezette. A zenére vonuló résztvevők egy része az indulást követően egy több tízméteres hosszúságú szivárványszínű zászlót tartott a magasba, mások színes lufikat vittek. A Jobbik és az Új Magyar Gárda szombat délutáni Erzsébet téri rendezvényét követően 50-60 gárdista átöltözött fekete ruhába és felvonulás útvonalát lezáró kordonokhoz vonult. 

A kordon túloldalán a rendőrök sorfala mögé rendőrségi kisbuszok álltak, újabb sorfalat állítva. A tömegben felbukkant két kipát viselő férfi, akiket többen szidalmazni kezdtek, amiért "provokálják a tömeget", majd egy tucat feketeruhás utánuk indult a Károly körút irányába, de a két férfit körülvette szintén egy tucat rendőr, így az ellentüntetők visszatértek a kordonhoz. A Budapest Pride útvonalát a rendőrség biztosította, a környéket mindkét oldalon egy-egy utcányi mélységben kordonokkal zárták le.
 
A menetet szinte végig követő ellentüntetők először a Vörösmarty utcánál tűntek fel nagyobb számban, ahol egy "Magyarország nem toleráns, el lehet innen menni deviánsok" feliratú transzparenst emeltek fel, miközben azt kiabálták, hogy "mocskos buzik". Az Oktogonhoz érve a felvonulás részvevői szivárványszínű lufikat engedtek a magasba. Itt még több ellentüntető "a hálószoba titkai nem tartoznak a nyilvánosságra" feliratú transzparenssel és sértő megjegyzéseket skandálva fogadta őket. 

Az ellentüntetők a Bank utcánál ismét szidalmazták a menet résztvevőit, majd továbbhaladtak, több rendőr követte őket. Mivel az ellentüntetők a lezárt Kossuth téren nem tudtak átmenni, ezért visszafordultak és a Szabadság téren át kisétáltak a Bajcsy Zsilinszky útra, ahol a rendőri sorfal akadályozta őket, így a Nyugati tér irányába mentek tovább.

A pride résztvevői a provokálásokra nevetve és integetéssel válaszoltak. A szervezők az ellentüntetők akciójára reagálva, hangosbeszélőn köszönték meg a rendőrségnek, hogy biztosítják a területet, amivel lehetővé teszik a nyugodt ünneplést. Az Andrássy úti kávéházak teraszairól és a házak ablakaiból többen is mosolyogva integettek a vonulók felé. Többen táncoltak a kamionokról sugárzott zenére. 

Az Olimpia parkban, ahol több civil szervezet is sátrakat állított fel, a tervek szerint pikniket tartanak, illetve itt hangzanak el a felszólalások is. A felvonulásról érkező tömeg megtöltötte az Olimpia parkot. 

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói több politikust is láttak a rendezvényen. A tömegben vonult például Simon Gábor, az MSZP alelnöke; Török Zsolt, az MSZP szóvivője; Józsa István MSZP-s képviselő; Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZEMA) alapítója; Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke; Somfai Ágnes, a PM fővárosi politikusa. 

A Demokratikus Koalíció (DK) sajtósa, az MTI-nek azt mondta: a rendezvényen Bauer Tamás, Niedermüller Péter és Molnár Csaba alelnökök képviselik a pártot. A rendőrség honlapján azt írta: a rendezvénnyel összefüggésben egy 51 éves külföldi állampolgárt állítottak elő garázdaság miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.