Rezsi

Lubickolhatunk: csökken a vízdíj, többet lehet fürdőzésre költeni a SZÉP-kártyáról

Július elsejétől bővül a SZÉP-kártya zsebei között az átjárhatóság, és már nemcsak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet mindhárom zsebből fizetni.

2013.06.30 10:46MTI
Fotó: MTI

Havonta akár 700 forinttal is csökkenhet a víz- és csatornadíj egy átlagos - havonta hat köbméter - vízfogyasztású család esetében a júliustól életbelépő 10 százalékos rezsicsökkentés következében - közölte a mintegy 270 ezer lakossági szerződéses kapcsolattal rendelkező Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. az MTI-vel.

A rezsicsökkentésről szóló közleményük szerint biztosítják fogyasztóikat arról, hogy a törvényi előírásokat maximálisan teljesíteni fogják, a július 1-je után kibocsátott számláikban ennek megfelelően a már csökkentett díjak és fizetendő összegek jelennek meg.

Szeretnék, ha minden fogyasztónk tisztában lenne azzal, hogy a rezsicsökkentés hogyan érvényesül a víz- és csatornadíjakról szóló számlákban - fogalmazott Winkler Tamás vezérigazgató, hozzátéve: ezért tájékoztató levelekkel, a honlapjukon közzétett információkkal segítik a felhasználókat.

A DRV Zrt. praktikus tanácsokkal is ellátta fogyasztóit annak érdekében, hogy a rezsicsökkentés általi megtakarítás valóban a felhasználónál realizálódjon, így például azzal, hogy a határidőre történő fizetéssel olyan többletköltségek megfizetésétől mentesülnek, melyek már 30 napos késedelmes fizetés esetén is - egy átlagos vízfelhasználású család - a tíz százalékos rezsicsökkentésből származó megtakarítását felemésztheti - olvasható a közleményben, mely szerint arra kérték a fogyasztókat, jelentsék be a vízmérők június 30-i állását, mivel ez alapján tudják a július 1-je előtti és utáni időszak fogyasztásának díját meghatározni.

Azzal kapcsolatosan, hogy a rezsicsökkentés miként érinti a társaságot, azt írták: a csökkenő árbevételt költségoptimalizálással, illetve a működési terület bővítésével kompenzálják.

Fotó: MTI

Hétfőtől a SZÉP-kártya mindhárom "zsebéből" lehet gyógyfürdő- és strandbelépőt fizetni.

A kormány a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére május végén döntött a kártya kibocsátását és felhasználását szabályozó kormányrendelet módosításáról. Ennek értelmében július elsejétől bővül a SZÉP-kártya zsebei között az átjárhatóság, és már nemcsak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet mindhárom zsebből fizetni.

További változás, hogy új szolgáltatásként a szabadidős sportrendezvények nevezési díja is belekerült a SZÉP-kártyával fizethető körbe.

A fürdőszövetség tagjai körében korábban elvégzett felmérés szerint a fürdőkben az új cafeteria-rendszer bevezetése óta - 2010-ről 2012-re - 38 százalékkal csökkent az utalványforgalom. A szövetség álláspontja szerint az utóbbi években megvalósult fürdőfejlesztések fenntarthatósága érdekében, valamint népegészségügyi szempontból is fontos, hogy a SZÉP-kártyát minél többen használják fürdőlátogatásra. A szervezet ezért fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, amely elfogadta a szakmai szövetség javaslatát.

A szervezet összesítése szerint tavaly decemberben 39 696 SZÉP-kártya elfogadóhely volt Magyarországon, az igényelt kártyák száma pedig meghaladta a 768 ezret. A SZÉP-kártyákra összesen 71,7 milliárd forintot töltöttek fel tavaly, ebből a szabadidő eltöltésével kapcsolatos alszámlára 5,15 milliárd forint került. Ennek az alszámlának a jelentős részét a tulajdonosok a hazai fürdőkben költötték el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.