Új Ptk.

Az ombudsman fenntartja a bejegyzett élettársakat érintő alkotmánybírósági indítványát

Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtöki közleménye ellenére is - fenntartja az új polgári törvénykönyv (Ptk.) közeli hozzátartozó és hozzátartozó fogalmára vonatkozó alkotmánybírósági indítványát.

2013.06.29 04:30MTI

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, Szabó Máté álláspontja szerint az új polgári jogi kódexnek a közeli hozzátartozó, illetve hozzátartozó fogalma nem tartalmazza a bejegyzett élettársakat, ezért indítványában az Alkotmánybíróságtól (Ab) kérte e fogalom felülvizsgálatát és megsemmisítését.

A KIM csütörtöki közleményében azt írta: az ombudsmani indítvány azért megalapozatlan, mert a bejegyzett élettársi kapcsolatról nem az új Ptk., hanem külön törvény, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény rendelkezik. A szaktárca álláspontja szerint a két törvény rendelkezéseinek együttes értelmezéséből az következik, hogy a bejegyzett élettárs az új Ptk. hatálybalépése után továbbra is közeli hozzátartozónak minősül.

Szabó Máté indítványában kitért a két említett törvény szerinte nem kellően tisztázott, ellentmondásos viszonyára. Külön is megemlítette, hogy nem kizárt egy olyan értelmezés, amely szerint ha a házastárs közeli hozzátartozó, akkor a bejegyzett élettárs is az.

Az alapvető jogok biztosa megerősítette a bejegyzett élettársakat érintő Ab-indítványának megalapozottságát. Kifogásolja, hogy míg az új Ptk. értelmező rendelkezései között a közeli hozzátartozó és hozzátartozó fogalom magyarázata több személyt is felsorol (például házastárs, egyenes ágbeli rokon), akiket más törvények, egyéb jogszabályok is hozzátartozóként említenek, addig a bejegyzett élettársak hiányoznak a törvénykönyvnek a közeli hozzátartozók fogalmát magyarázó rendelkezései közül.

Az ombudsman közleményében emlékeztetett arra, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter által benyújtott eredeti tervezetben a bejegyzett élettársak a közeli hozzátartozók között szerepeltek, ezt azonban módosító indítvány nyomán törölték.



Szabó Máté álláspontja szerint emiatt jövő márciustól olyan ellentmondásos jogi helyzet állhat elő, amely nemcsak a jogbiztonság szempontjából aggályos, hanem jogi következményekkel járhat a gyakorlatban. Az ombudsman így indokoltnak tartja az Alkotmánybíróság állásfoglalását kikérni ennek a szabálynak az értelmezéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.