"Áder aláírta saját szegénységi bizonyítványát"

Együtt-PM: a földtörvény aláírása után nincs dolgunk Áder Jánossal

Az után, hogy Áder János aláírta a földtörvényt, az Együtt-PM-nek nincs dolga a köztársasági elnökkel, nincs mit kérni tőle - reagált a Sándor-palota mellett tartott sajtótájékoztatón az államfő pénteki döntésére Jávor Benedek.

2013.06.28 17:50MTI
Fotó: Facebook

Jávor Benedek azt mondta, hogy az államfő döntésével az utolsó esély veszett el arra, hogy a köztársasági elnök, mint a törvényesség legfőbb őre, gátat vessen annak a "maffiakormányzásnak", ami az elmúlt években Magyarországon zajlott.

A jogszabály egyrészt ellehetetleníti a kis családi gazdálkodókat, másrészt az elfogadásának menete is alkotmányossági aggályokat vet fel, ami egyértelműen igényelte volna az államfő közbelépését - jelentette ki. Áder János azt üzente az ország számára, hogy részéről rendben van mindaz, ami a "földmutyik" és a "trafikmutyik" ügyében történik Magyarországon - közölte.

Az államfő ezzel a lépésével "egyszerű fogaskerékké vált abban a gépezetben, amellyel a Fidesz (...) és a Fidesz körüli gazdasági oligarchák teljes mértékben maguk alá gyűrték Magyarországot - mondta Jávor Benedek.

Az Együtt-PM szerint elfogadhatatlan a földtörvény, a "földmutyi" és a trafikkoncessziók ügye, ezért hétfő este tiltakozó megmozdulást tartanak a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt - közölte végül. Kérdésre válaszolva hozzátette, még pénteken befejezik a Sándor-palota mellett tartott demonstrációjukat.

Fotó: Facebook

Csütörtök reggel négy, az Együtt-PM-hez tartozó képviselő valamint nyolc aktivista kezdett tüntetésbe a Sándor-palota Sikló felőli oldalánál. A demonstrálók azt szerették volna elérni, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a múlt pénteken elfogadott földtörvényt, valamint lépjen fel "a trafiktörvényhez kapcsolódó korrupció ellen" - mondta akkor az MTI-nek a helyszínen Scheiring Gábor.

Az egymást váltó, de a helyszínen folyamatosan jelen lévő tüntetők sátrakat állítottak fel, és egyebek között "Utolsó esély!", "Mondj nemet a földlopásra!", "Mondj nemet a korrupcióra!", "Mondj nemet a Fidesz maffiára!" és "Mondj nemet Simicskára!" feliratú táblákat és egy nagy transzparenst helyeztek ki. Emellett "Itt nemzeti dohánymaffia működik" és "Most árulják el a gazdákat!" feliratú molinókat terítettek ki a földre.

Áder János péntek délután hozta nyilvánosságra döntését. A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett közlemény szerint az államfő megállapította, hogy a földtörvény alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe, így kihirdetésének nincs alkotmányos akadálya. Áder János szerint nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.