Pártok-Jobbik

Földtörvény - Jobbik: "Áder is beállt a gátlástalan hazaárulók sorába"

A Jobbik elnöke szerint azzal, hogy Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta "az illegitim, a magyar termőföldet külföldiek és oligarchák számára felkínáló" földtörvényt, beállt párttársai közé, "beállt a gátlástalan hazaárulók sorába".

2013.06.28 16:17MTI

A Jobbik az alapvető jogok biztosát arra kéri, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz. Vona Gábor közleményében úgy fogalmaz: a Jobbik újabb fideszes hazaárulásnak tekinti azt, hogy még csak megfontolásra sem küldte vissza az államfő a törvényt, azaz semmi tartalmi kivetnivalót nem lát benne.

A pártelnök úgy fogalmaz: a Jobbik megakadályozta a földtörvény házszabályszerű elfogadását, de Áder János "hazugságaival ellentétben" nem "erőszakos fellépéssel" és a levezető elnök "szavazókártyája elvételével", hiszen azt Latorcai János maga hagyta fent a pulpituson. Vona Gábor szerint jogilag értelmezhetetlen, hogy az államfő szerint nem hivatkozhatnak házszabálysértésre a jobbikosok, ráadásul mások is hivatkoznak a szabálytalanságra.

Szerinte azzal, hogy az államfő következmények nélkül hagyta a kormánypárti házszabálysértést, azzal saját tekintélyét is feláldozta az idegen érdekek és oligarchák oltárán. Az államfő lépése jogilag bizonytalan helyzetet teremtett, ezért a Jobbik felkéri Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát, forduljon az Alkotmánybírósághoz a földtörvény közjogi érvénytelenségének megállapítása érdekében - írta Vona Gábor.

Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta a múlt héten elfogadott új földtörvényt, megállapította ugyanis, hogy a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe. Az államfő hangsúlyozta egyúttal: nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló jogszabályt - amelyet az ellenzék mellett a Fidesz-frakcióból a törvény megszavazása miatti tiltakozásul kilépett Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár is élesen bírált - jobbikos képviselők demonstratív tiltakozása közepette, az ellenzéki frakció által kért név szerinti helyett gépi szavazással múlt pénteken fogadta el a parlament.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.