Riasztást adtak ki - Jégeső és zivatarok lehetnek

120 km/h-s orkán erejű széllökésekre is számíthatunk

Ma napközben nyugat, északnyugat felől egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja közelíti meg, illetve estére éri el a Kárpát-medence térségét. A front előtt meleg, nedves levegő áramlik térségünkbe, a közelgő hideg levegő hatására ezért egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar.

2008.07.07 15:36koponyeg.hu

Várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól északnyugat felől egyre többfelé várható zivatar, az északi és a középső tájakon heves zivatarokra is komoly az esély. Vonalba rendezett zivatarláncolat alakulhat ki, szupercellás (hosszú életű, erős) zivatarokra is számíthatunk. Ezeket a heves zivatarokat felhőszakadás és jégeső kísérheti, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső hirtelen áradásokat okozhat, a nagy méretű jég is komoly pusztításokra képes – készüljünk fel a védekezésre! 

Az Európai Viharjelző Szolgálat (Estofex) Magyarország északi háromnegyedére 2-es fokozatú riasztást adott ki. Érdemes tudni: a 2-es fokozat térségében 100-110 km/h-s szélvihar, öt centimétert meghaladó átmérőjű jégeső lehet – és előfordulhatnak akár F1-es tornádók is! Az Országos Meteorológiai Szolgálat 9 óra 45 perckor a Dunántúl keleti részére és Pest megyére kiadta a legmagasabb, vörös riasztást. 

Az OMSZ-nél a következő kritériumok esetén kerül sor a vörös riasztás kiadására: „Jellemzően a több megyén, vagy akár az ország nagy részén keresztülhaladó zivatarláncokra történik a riasztás/figyelmeztetés, melyekhez többfelé társulhat erős vihar (90 km/h feletti széllökés), vagy legalább 2 cm átmérőjű jég. Helyenként igen nagyméretű jégdarabok is hullhatnak, és orkán erejű szélrohamokra is számítani lehet. Egy adott helyre vonatkoztatva is már komoly bekövetkezési valószínűséggel kell heves zivatarra számítani.


A zivatarok többfelé okozhatnak komoly pusztítást. A szél fákat dönthet ki, jelentős épületszerkezeti károkat okozhat. A 2 cm-t elérő jégdarabok, bár tömegük mindössze néhány gramm, rendszerint több mint 50 km/h sebességgel csapódnak a felszínhez, ami személyi sérülésekhez és anyagi károkhoz vezethet. Néhol egyes esetekben 2 cm-nél jóval nagyobb méretű jég is hullhat, melyek becsapódási sebessége már a 100 km/h-t is meghaladja. Ilyen mértékű jégeső már komoly károkat és adott esetben életveszélyes sérüléseket okoz. 

Érvényben lévő riasztás esetén legyünk különös figyelemmel saját biztonságunkra. Kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Szükség esetén kövessük a hatóságok tanácsait, utasításait
.” 

Aktuális figyelmeztetésében az OMSZ 120 km/h-s orkán (!) erejű széllökésekre is számít.

Holnapra átvonul a front, felszakadozik a felhőzet, zápor már csak elszórtan fordulhat elő. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, hiszen a mai kánikulai 30-32 fok után holnap már csak 24 fok körül alakul a csúcs, nyugaton ennél is hűvösebb lehet. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. 

Jó hír a nyaralóknak, és a fesztiválozóknak, hogy csütörtöktől erőteljes melegedés kezdődik, a hétvégére visszatér az igazi kánikula, és sok-sok napsütésre számíthatunk.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.