12 év fegyház

Nem engedte ápolni haldokló édesanyját - emberölés miatt ítélték el

Az alkoholista vádlott 2007 februárjától lakott együtt édesanyjával, aki ágyhoz kötött beteg volt, folyamatos gondozásra, ápolásra szorult, önmaga ellátására nem volt képes.

2013.06.11 19:37MTI

Emberölés miatt jogerősen 12 év fegyházbüntetésre ítélte kedden a Debreceni Ítélőtábla azt a taktaszadai férfit, aki 2011-ben elhanyagolta beteg édesanyja ápolását, és másoknak sem engedte, hogy segítsenek rajta. Az asszony olyan súlyos állapotba került, hogy később a kórházban sem tudták megmenteni az életét.

Fórizs Ildikó szóvivő az ítélethirdetés után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék januári ítéletét, amely ellen a vádlott és védője is enyhítésért fellebbezett.

Az alkoholista vádlott 2007 februárjától lakott együtt édesanyjával, aki ágyhoz kötött beteg volt, folyamatos gondozásra, ápolásra szorult, önmaga ellátására nem volt képes.

A vádlott 2008 és 2011 között több alkalommal nem engedte be a házba az idős édesanyját látogatni akaró rokonokat és szomszédokat. A mozgásképtelen sértettet 2011 októberére már annyira elhanyagolta, hogy felfekvéses seb keletkezett rajta, amely gyulladással, jelentős fájdalommal járt, és ezt a vádlott észlelte is.

2011 októberének utolsó napjaiban a betegápoló bejutott a lakásba, és látta, hogy a nő haldoklik, de a vádlott sem az orvost, sem a mentőt nem engedte értesíteni. Néhány nappal később a háziorvosa - aki rendőri segítséggel jutott be a házba - megállapította, hogy a sértett alultápláltan, kiszáradt állapotban fekszik, haldoklik.

Az idős asszonyt erős kiszáradással, felfekvéssel, tüdőgyulladással, életveszélyes állapotban szállították kórházba, és ott 2011. november 10-én meghalt. A bíróság megállapítása szerint halálát a nem megfelelő gondozás, ápolás során kialakult szövődmények okozták. Kórházba kerülésekor a szervi elváltozások már olyan súlyosak voltak, hogy az életét a szakszerű kórházi kezeléssel sem lehetett megmenteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.