Borsodban

Családi foglalatosság volt náluk az uzsora

A házaspár 2006-ben 2,5 millió forint kölcsönt, kisebbik fiuk pedig 1,6 millió forint hitelt vett fel gépkocsi vásárlására egy banktól, a pénzből rendszeresen adtak kölcsönt a helyieknek, havonta 50-150 százalékos kamatra.

2013.06.11 14:28MTI

Uzsorázással foglalkozó család négy tagját ítélte el a Miskolci Járásbíróság, a szülők egyenként 3-3 év, az egyik fiú 2 év 8 hónap, testvére 2 év börtönbüntetést kapott, az ítélet nem jogerős.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze elmondta: a család tagjai - a 44 éves férj, 41 éves felesége, valamint 27 éves és 25 éves fiaik - a Taktaköz egyik kis településén élnek, a szülők büntetlenek, a fiúkat azonban már többször elítélte a bíróság rablás, csalás, testi sértés, illetve garázdaság miatt.

A házaspár 2006-ben 2,5 millió forint kölcsönt, kisebbik fiuk pedig 1,6 millió forint hitelt vett fel gépkocsi vásárlására egy banktól, a pénzből rendszeresen adtak kölcsönt a helyieknek, havonta 50-150 százalékos kamatra. Nyilvántartást vezettek a kölcsönzött pénzről, a törlesztőrészletek fizetéséről és a hátralékokról.

A vád szerint bizonyíthatóan öt esetben nyújtottak kölcsönt uzsorakamatra, az adósoknak a 10-20 ezer forintos kölcsön többszörösét kellett visszafizetniük. Aki nem tudott időben fizetni vagy vitatni próbálta az összeget, azt a házaspár két fia felkereste és életveszélyesen megfenyegette.

A vád 2006 és 2011 közötti cselekményeket tartalmaz, ebben az időszakban a vádlottak kizárólag az államtól kapott szociális segéllyel, illetve rokkantnyugdíjjal rendelkeztek mint legális jövedelemmel. Ennek összege nem érte el a 60 ezer forintot - tette hozzá a szóvivő.

A vádlott család tagjai tagadták bűnösségüket, állításuk szerint senkinek nem adtak kölcsön pénzt, és nem fenyegetettek senkit. A sértettek és a tanúk vallomása, valamint a lefoglalt bizonyítékok alapján a Miskolci Járásbíróság a napokban kihirdetett elsőfokú ítéletében bűnösnek mondta ki a család tagjait uzsorabűntettben, zsarolás bűntettében és jogosulatlan pénzintézeti tevékenység bűntettében.

Az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. A vádlottak valamennyien házi őrizetben várják a másodfokú tárgyalást - mondta Martossy György.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.