Megszületett az ítélet

Tényleges életfogytiglan Szita Bence gyilkosainak!

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte mindhárom elkövetőt első fokon a tavaly októberben brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Szita Bence megölése miatt indított perben csütörtökön a Kaposvári Törvényszék.

2013.06.06 15:02MTI
Fotó: MTI

A törvényszék előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen - az első- és a harmadrendű vádlott esetében nyereségvágyból is - elkövetett emberölés bűntette miatt mondta ki bűnösnek a vádlottakat.
 
A bizonyítékok alapján a 48 éves kaposvári P. Erika azért bérelte fel a bűncselekmény elkövetésére a két hajléktalant, az 58 éves B. Józsefet és a 42 éves K. Józsefet, mert úgy gondolta, a gyerek okolható azért, hogy volt élettársával - a 11 éves fiú nevelőapjával - megromlott a kapcsolata, ezért szabadulni akart tőle.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek a Pécsi Ítélőtáblához. Vadócz Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a bíróságnak lett volna lehetősége megállapítani az életfogytiglaninál a próbára bocsátás minimális határát, ám ebben az esetben ez szóba sem került, a vádlottak feltételesen sem bocsáthatók szabadlábra. 

Egyetért az ügyésszel, hogy az ügyben nem kellett figyelembe venni az enyhítő és súlyosbító körülményeket - jegyezte meg. A törvényszék nem a társadalmi elvárásnak, hanem a lelkiismeretének és a törvényeknek akart megfelelni - hangsúlyozta a bíró, hozzátéve: ráadásul a társadalmi akarat nem az életfogytiglani lett volna. 

Rámutatott: a bíróság az egyik legfontosabb bizonyítéknak a telefonos híváslistákat tartja, ugyanis ez bizonyította, hogy a vádlottak nemcsak felületesen ismerték egymást, mint ahogyan állították, hanem szoros kapcsolatban álltak egymással. A cellainformációk alapján jól követhető és beazonosítható volt a mozgásuk. 

Emellett az ékszereladás, a kölcsönkért ásó és a vádlottak egymásra tett terhelő vallomásából is azt derült ki, hogy hármuk közül került ki a gyilkos, de a DNS-minták már önmagukban is elegendőek lettek volna a bűnösség megállapításához. 

Az ítélethirdetés menetét némileg megzavarta, hogy amikor a bíró kérdésére, hogy megértették-e a vádlottak az elhangzottakat, B. József véleményt akart fűzni az ítélethez, amit a bíró nem engedélyezett, K. József pedig összeesett. Hozzá orvost hívtak és kivitték a tárgyalóteremből, majd pár perc múlva visszavezették.

A vádlottak a védőikkel folytatott rövid tanácskozás után közölték: fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen felmentésért, illetve enyhítésért. B. József a tárgyalás során mindvégig következetesen tagadta, hogy bármi köze is lett volna a gyilkossághoz, K. József azt bizonygatta, hogy csak azért vett részt a bűncselekményben - ő ásta meg a fiú sírját -, mert B. megfélemlítette, gyermekei megölésével fenyegette, P. Erika pedig tagadta a felbujtás tényét. 

Azt mondta, pénzt (csaknem kétszázezer forintot) a börtönből nemrég szabadult B.-nak nem a gyerek megöléséért, hanem az újrakezdéshez adott, a bűncselekményben való részvételt pedig azzal magyarázta, hogy B. megfélemlítette. Azt állította, hogy Szita Bencével soha nem volt rossz a kapcsolata, és soha nem is beszélt senkinek arról, hogy meg akarja ölni a gyereket. 

Noha tanúvallomások szerint P. Erika már régóta tervezte a fiú megölését, ő ezt a szembesítések során tagadta. A vádirat szerint a fiút október 29-én este a Kaposvár melletti sántosi erdőbe csalták, ott B. József a kocsiból kiszállva leütötte, brutálisan bántalmazta - a gyerek testén egyebek között ásóval és késsel okozott 40 szúrt, illetve vágott sebet talált az orvos szakértő -, eközben K. József megásta a fiú sírját, P. Erika pedig mindehhez elemlámpával világítva segédkezett. 

A még életben lévő fiút a gödörbe tették és betemették, a gyerek halálát fulladás okozta. A fiú ruháit és telefonját a Kaposba dobták.

P. Erika a gyilkosság éjszakáján a rendőrségen bejelentette, hogy a fiú eltűnt. A rendőrök a gyerek holttestét néhány nappal később Kaposvár toponári városrészében találták meg, mivel a sántosi erdőben vadászok megzavarták az elkövetőket, ezért B. József jobbnak látta kiásni és máshová temetni a holttestet. 

A május 13-án kezdődött büntetőperben meghallgatott szakértők a vádlottak elmeállapotáról szólva elmondták: mindhárom vádlott büntethető. A két férfi személyiségzavarban szenved, ám beszámíthatóságukat ez nem befolyásolja, tettük következményeit fel tudták mérni. P. Erikánál a pszichiáteri szakvélemény alapján semmiféle elváltozás nem volt megállapítható. 

A vádlottak az utolsó szó jogán - csakúgy mint korábban - ártatlanságukat hangoztatták, a bűncselekmény elkövetésével egymást vádolták. A Kaposvári Törvényszék büntetőtanácsa csütörtökön az ügyészi indítvánnyal egyező ítéletet hozott, míg a védők a korábban elmondott perbeszédükben az elsőrendű B. József és a felbujtással vádolt harmadrendű P. Erika esetében bizonyítottság hiánya, a társtettesként megvádolt K. József másodrendű vádlott estében pedig büntethetőséget kizáró ok miatt védencük felmentését kérelmezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.