A nemzeti összeomlás gyásza helyett

Répás Zsuzsanna: az összetartozás egységét ünnepeljük

"2010 óta ezen a napon saját létezésünket ünnepeljük, azt méltatjuk, hogy a magyarságra oly jellemző küzdőszellem a történelem minden tragikus pillanatából kiutat talált."

2013.06.04 20:13MTI
Fotó: MTI

Ma a nemzeti összeomlás gyásza helyett a nemzet összetartozását, soha nem múló egységét ünnepeljük - jelentette ki Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a vajdasági Királyhalmon (Backi Vinogradi, Bácsszőlős) kedden, a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen.

2010 óta ezen a napon saját létezésünket ünnepeljük, azt méltatjuk, hogy a magyarságra oly jellemző küzdőszellem a történelem minden tragikus pillanatából kiutat talált - mondta a politikus a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplom kertjében.

Ez a szellem, ami megtartott bennünket, és ma még erősebb összetartó erő, mint bármikor máskor - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Összetartozásunk olyan teljesítmény, amelyre büszkének kell lennünk. A köldöknéző magatartás még soha nem vezetett sikerre, felemelt fejjel lehet csak meglátni az ösvényt, amely a jövő, a gyarapodás felé visz bennünket" - fogalmazott Répás Zsuzsanna.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági képviselőház elnöke hangsúlyozta, az elmúlt ezerszáz esztendő történelmén végigtekintve látszik, a magyar nemzet akkor volt sikeres, amikor példát tudtunk mutatni összetartozásból és összefogásból.

Ezért a nemzeti összetartozás napja - amely a vajdasági magyarság hivatalos ünnepnapja is - bár csupán néhány éves, üzenete miatt mind fontosabbá válik - mondta a legnagyobb vajdasági magyar politikai szervezet vezetője.

Pásztor István szerint ez a nap arra is lehetőséget teremt, hogy számba vegyük, mint tettünk az összefogásért és összetartozásért. Egyetértésre kell jutni az alapvető értékeket illetően, s ha ezekről kialakul a többségi vélemény, akkor annak mindenki számára irányadóvá kell válnia - tette hozzá.

A királyhalmi ünnepségen a zuglói Szent István Király Zeneiskola női karának előadásában felcsendült a Nemzeti összetartozás dala.

Répás Zsuzsanna kora délután részt vett a szabadkai magyar főkonzulátuson rendezett ünnepélyes állampolgári eskütételen. A nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett vajdasági ünnepség a szabadkai Szent Teréz Bazilikában folytatódott, ahol a zuglói Szent István Király Zeneiskola adott hangversenyt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.