Nemzeti összetartozás napja

Fidesz: minden magyar felelős minden magyarért

A Fidesz szerint a nemzeti összetartozás napja alkalmat ad annak az egységnek a kifejezésére, hogy "minden magyar felelős minden magyarért".

2013.06.04 12:47MTI
Fotó: MTI

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, B. Nagy László, Csongrád megyei kormánymegbízott, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet elnöke és Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke (b-j) az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett ünnepségen, amelyen nemzeti emlékhellyé avatták a parkot 2013. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján

Évről évre egyre növekszik azok száma, akik a nemzeti összetartozás napján - mind Magyarországon, mind a határainkon túl - megállnak, és arra emlékeznek, hogy erős nemzet vagyunk és összetartozunk - jelentette ki keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője.

Hoppál Péter felidézte, hogy egy 2010-es országgyűlési döntés értelmében június 4-én tartják a nemzeti összetartozás ünnepnapját. Hangsúlyozta, hogy azért beszél ünnepnapról, mert bár 90 éven keresztül az itthon és az utódállamok területén élő magyarok is sok fájdalmat és szomorúságot éltek meg, de ennél sokkal fontosabb, hogy "merjünk bátrak lenni az összefogásra, merjük átélni azt az élményt, amit nem vehetnek el tőlünk mindenféle rossz döntéssel, hogy összetartozunk, hogy felelősek vagyunk egymásért".

Fontos cselekedetnek nevezte, hogy az Országgyűlés megalkotta az új magyar alaptörvényt, amelyben benne van a határokon túl élő magyarság iránti felelősségvállalás. Az is fontos, hogy megéljük és ezen a napon fejezzük is ki ezt az egységet, hogy minden magyar felelős minden magyarért - tette hozzá.

A szóvivő azzal folytatta: 2010-ben az emberek arról döntöttek, hogy azok, akik "békétlenséget okoztak magyar és magyar között, akik 2004-ben csúfos módon elárulták a határon túlra űzött magyarokat", azok a továbbiakban ne nyilvánítsanak véleményt és ne vegyenek részt a politikai vezetésben. A baloldal viszont megint újraszerveződik, "kimutatja farkasfogát", és ha hatalomra jutnának, lerombolnák azokat az értékeket, amelyeket a magyar emberek három év alatt megalkottak - mondta.

Hoppál Péter szerint a nemzeti összetartozás számukra csak szlogen: 2004-ben bebizonyították, hogy mindenre képesek a magyar magyar ellen való uszításában. A szóvivő összefogást kért, hogy ne térhessenek vissza az ország élére azok, akiknek a nemzeti összefogás nem érték.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én tette a nemzeti összetartozás napjává a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-t. "A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme" - olvasható az erről szóló döntésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.