Árvíz

Budapesten kedden éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz

Budapesten várhatóan kedden éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és szombat este 800 centiméteres vízállással tetőzik majd, harmadfokú készültség mellett.

2013.06.02 16:53MTI

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint vasárnap Dunacsúnynál megkezdődött az érkező árvíz megosztása a Bősi üzemvízcsatorna és az elterelt Duna-meder között. A vasárnap reggeli adatok szerint az Öreg-Duna-meder felé Rajkánál az átadott vízmennyiség eléri az 1400 köbmétert másodpercenként.

Nagybajcs térségében reggel 6 órakor a vízállás elérte a másodfokú készültség szintjét (540 centiméter). Az áradás intenzitása, mint ahogyan azt a felső szakaszon is tapasztalható volt, lelassult és átmenetileg stagnál. Vasárnap várhatóan a vízállás nem fog jelentősen emelkedni, de hétfő reggeltől ismét folytatódik az áradás. Reggelre 550-570 centiméteres vízállásra számít a főigazgatóság.

Győr térségében a vízállapotokat az áradó Duna, valamint a Rába és a Lajta vízjárása alakítja. Vasárnap reggel a vízállás 441 centiméter volt, a vízszintek a befogadó Duna visszahatása miatt vasárnap kevésbé fognak emelkedni. A főigazgatóság számításai szerint Győrben a vízállás elérheti a 800 centimétert.

Komárom és Esztergom térségében is emelkedtek a vízállások vasárnap reggelre. Számításaik szerint az árhullám Komáromnál és Esztergomnál is jelentősen meg fogja haladni a harmadfokú készültség szintjét.

A főigazgatóság közölte azt is, hogy a tartósan magas víz következtében a védvonalakon alatt átszivárgó víz és a csapadék miatt belvizek kialakulásával is kell számolni elsősorban a Szigetköz és a Hanság térségében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.