Május 22-i hatállyal

Nemzeti Örökség Intézete: Radnainé Fogarasi Katalin lett az elnök

A Miniszterelnökségen belül megalakuló Nemzeti Örökség Intézete feladatai közé fog tartozni a Nemzeti sírkert és egyéb, az épített örökség körébe tartozó emlékhelyek gondozása is.

2013.05.22 20:32MTI

Radnainé Fogarasi Katalint nevezte ki a Nemzeti Örökség Intézete elnökévé május 22-ei hatállyal a miniszterelnök - olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában.

A Nemzeti Örökség Intézete létrehozásáról május 14-én kormányrendelet döntött. A miniszterelnök az alapján, valamint a központi államigazgatási szervekről, továbbá a kormánytagok és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényben foglalt jogkörében nevezte ki Radnainé Fogarasi Katalint az új szervezet elnökévé, május 22-ei hatállyal.

Radnainé Fogarasi Katalin az ELTE állam- és jogtudományi karán szerzett diplomát 1982-ben. Dolgozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főtitkáraként, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságban az ezredforduló óta töltötte be a főtitkári posztot. 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Az MTI korábbi információi szerint a Miniszterelnökségen belül megalakuló Nemzeti Örökség Intézete feladatai közé fog tartozni a Nemzeti sírkert és egyéb, az épített örökség körébe tartozó emlékhelyek gondozása mellett a magyarság identitásának megőrzése és a nemzet összetartozásának megerősítése is.

A Kormányzati Információs Központ egy hónappal ezelőtt adott tájékoztatásában felidézte: az első Orbán-kormány 1999-ben azzal a céllal hozta létre a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságot, hogy az segítse elő hazánk nagyjai emlékének megőrzését.

"A bizottság működése rávilágított arra, hogy a nemzet közös emlékezetének ápolása további lépéseket tesz szükségessé. Ezen felismerés eredményeként született meg 2011-ben a nemzeti és történelmi emlékhelyekről szóló törvény" - idézték fel.

Mint korábban arról beszámoltunk, az intézet központi hivatali formában fog működni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.