Megnézhetnék a pályázatokat

A nemzetbiztonsági bizottság elé vinné a Trafik-ügyet az MSZP

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke a testület napirendjére vetetné a trafikpályázatok ügyét.

2013.05.13 15:27MTI

Molnár Zsolt hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: kezdeményezi, hogy a bizottság tagjai megtekinthessék a pályázatokat, majd már azok ismeretében meghallgassák Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert és Gyulay Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetőjét. 

Azt mondta, bár továbbra is bíznak benne, hogy a pályázatokat nyilvánosságra hozzák, a kormányzat elzárkózott ettől. Annak azonban, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzésen átesett bizottsági tagok megismerjék a dokumentumokat, nem lehet akadálya - folytatta. 

Az MSZP korábban az állami tulajdonú dohánykereskedelmi vállalat és a fejlesztési tárca vezetőjétől is hiába kért betekintést a dohányboltpályázatokba. Előbbi azzal érvelt, hogy a részvénytársaság nem minősül állami szervnek, a minisztérium pedig azzal, hogy a szerződéskötések után a pályázatokról készülő emlékeztetőket közlik, a győztes pályázatok megismerését viszont csak a nyertesek engedélyezhetik, így a minisztérium ahhoz nem járulhat hozzá. 

Molnár Zsolt arról is beszélt, hogy a dohánykereskedelem évi 500 milliárd forintos piac, így - hasonlóan a szerencsejáték-ipar átalakításához - ezúttal is felvetődik a kérdés, hogy a piac újraosztásakor szervezett bűnözői körök tettek-e kísérletet érdekeik érvényesítésére, illetve hogy milyen külföldi lobbitevékenység folyt. Ugyanis - jegyezte meg - a pályázaton nyertes magánszemélyek között vannak, akik multinacionális cégekhez vagy más államokhoz kötődnek. 

A szocialista bizottsági elnök ezért Pintér Sándor belügyminiszter és a felügyelete alá tartozó szervek vezetőinek meghallgatását is kezdeményezi. Reményei szerint a testület két héten belül napirendre tűzheti a trafikpályázatok ügyét, ehhez azonban az kell, hogy a képviselők belenézhessenek a pályázatokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.