Policy Solutions

A magyarok 60 százaléka érvénytelenítené a trafikpályázatot

"Ha Önnek lehetősége lenne felülvizsgálnia a trafikpályázat eredményét, hogyan döntene?" - 61 százalék érvénytelenítené a kormány döntését, és továbbra is engedné a régi trafikoknak a dohányáru forgalmazását.

2013.05.07 16:38ma.hu

A megkérdezettek alig egyötöde ért egyet az Orbán-kormány trafikpályázatával, a többség elutasítja azt, hogy a kormány döntsön arról, ki árulhat cigarettát. A magyarok közel fele szerint nem szakmai, hanem politikai/ismerősi alapon lettek a nyertesek kiválasztva. Még a kormánypárti szavazók közül is minden negyedik korrupciógyanúsnak ítéli a pályázatot. Eközben a lakosság 71 százaléka már hallott a trafikügyről - áll a Policy Solutions politikai elemző intézet Mediánnal közösen végzett hétvégi közvélemény-kutatásában.

A Policy Solutions politikai elemző intézet a Mediánnal közösen 500 fős országos reprezentatív telefonos kutatást végzett a trafiktörvény lakossági megítéléséről 2013. május 4-én és 5-én. Arra a kérdésre, hogy hallott-e a Nemzeti Dohánybolt pályázatok eredményeiről, a lakosság 29 százaléka válaszolt nemmel, miközben a magyarok túlnyomó többsége, 71 százaléka már értesült erről a hírről. Nem azonos mértékben tájékozottak a kormánypárti és az ellenzéki szavazók: míg a Fidesz-szavazóknak csak a kétharmada hallott a trafikügyről, addig a baloldali ellenzéki szavazók több mint négyötöde volt tájékozott.

A közvélemény-kutatás alapján látszik, hogy a lakosság alapvetően elutasítja a Nemzeti Dohányboltok ötletét: amíg 18 százalék azok aránya, akik a kormányra bíznák ezt a döntést, addig a magyarok 56 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a kormány döntse el, ki árusíthat dohányárut egy adott településen. 23 százalék nem tud állást foglalni az ügyben. Ugyanakkor, még a Fidesz-szavazók egyharmada is elutasítja, hogy az Orbán-kormány döntsön abban a kérdésben, hogy hol lehet cigarettát árulni.

Az elmúlt hetekben két konkurens álláspont jelent meg a sajtóban a Nemzeti Dohányboltok pályáztatásával kapcsolatban. Az egyik álláspont amellett érvelt, hogy a kormány elsősorban a benyújtott pályázatok alapján döntött, és a szakmailag legfelkészültebb személyek kaptak trafiknyitási jogot. Ezzel szemben a másik álláspont szerint a kormány elsősorban politikai szempontok alapján döntött, és többnyire a Fideszhez kötődő személyek kapták meg a Nemzeti Dohányboltokat. Jelenleg a magyarok relatív többsége, 43 százaléka gondolja úgy, hogy elsősorban a fideszes ismerősök kapták a dohányárusítási koncessziókat, míg a megkérdezettek 26 százaléka gondolja másképp. A megkérdezettek 28 százaléka nem tud állást foglalni az ügyben. Még a kormánypárti szavazók közül is minden negyedik (24 százalék) korrupciógyanúsnak ítéli a pályázatot.

A kutatásban arra a hipotetikus kérdésre, hogy "Ha Önnek lehetősége lenne felülvizsgálnia a trafikpályázat eredményét, hogyan döntene?", a megkérdezettek elsöprő többsége, 61 százaléka úgy válaszolt, hogy érvénytelenítené a kormány döntését, és továbbra is engedné a régi trafikoknak a dohányáru forgalmazását. Ez a kérdésre válaszolni tudók 76 százaléka. A megkérdezettek 19 százaléka hagyná meg a jelenlegi formájában a döntést. A pártokhoz nem kötődő, "bizonytalan" szavazók és a jobbikos szavazók kétharmada is a trafikpályázat érvénytelenítése mellett tenné le a voksát, de még a Fidesz-szavazók körében is kisebbségben vannak azok, akik kizárólag a most kiválasztott személyekre bíznák a dohányárusítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.