Alkotmánymódosítás

Napirendre vette az alaptörvény vizsgálatát az Ab

Napirendre vette az Alkotmánybíróság (Ab) az ombudsman indítványát, amely az alaptörvény negyedik módosítása egyes rendelkezéseinek vizsgálatára irányul.

2013.05.04 08:23MTI

A Népszabadság cikke kiemeli, hogy a testület gyakorlatában eddig soha nem fordult elő, hogy a kérelem beérkezését követő két héten belül a beadványról teljes ülésen tárgyaljanak. Szabó Máté április 22-én fordult az Ab-hez, és jövő keddre a testület napirendre vette az ügyet.
   
Az ombudsman álláspontja szerint az alkotmány újabb módosítása közjogilag érvénytelen, amit azzal támaszt alá, hogy a tervezethez előterjesztett módosító indítványok egy részéről nem folytatott a parlament plenáris vitát. Így nem biztosítottak érdemi lehetőséget arra, hogy a képviselők érdemben kifejthessék a véleményüket, amit Szabó Máté súlyosan aggályosnak tart.
   
Az ombudsman ugyancsak kifogásolja, hogy az alaptörvénybe olyan rendelkezések sora került be, amelyeket korábban az Ab már alaptörvény-ellenesnek talált. E körbe tartozik a választási kampány korlátozása is: a testület ugyanis kimondta, hogy a politikai reklámok kitiltása a kereskedelmi médiumokból a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye ellen hat. Ezzel szemben a jogalkotó hasonló szabályt emelt be az alaptörvénybe - idézi fel a Népszabadság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.