Tovább gyűrűzik a P.-Laborc ügy

Fidesz: újra találkoznak a maffiabaloldal egykori szereplői

Így kommentálta a P.-Laborc-ügyre utalva a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy az MSZP választmányának szombati ülésén részt vesz Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője is. Videóval!

2013.04.27 12:30MTI

Ha a baloldal emberei újra kormányozhatnának, ismét egy asztalhoz ülnének bűnözőkkel? - tette fel a kérdést Kocsis Máté budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy vélekedett, a baloldalon "ideges kapálódzás" kezdődött a P.-Laborc-ügyben. Idézte például Gréczy Zsoltnak, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) politikai és kommunikációs főtanácsadójának szavait, miszerint a DK nem érti, hogy Bajnai Gordon és csapata miért határolódik el ennyire a P.-Laborc-ügytől, hiszen Bajnai Gordon kormányzásának első fél évében Laborc Sándor nemzetbiztonsági vezetőként a helyén volt, és az utóbbi napokban megjelent hírekkel ellentétben Bajnai nem menesztette őt.

"Bajnai Gordon megint mossa a kezeit. (...) Minden régről előkerült zűrös ügy kapcsán az a hivatalos Bajnai-álláspont, hogy nem tud róla, nem tehet róla" - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki szerint ezt hívják sumákolásnak. 

Kocsis Máté egyúttal jelezte: a Fidesz-frakció kedden tesz javaslatot arra, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keretein belül milyen formában vizsgálódjanak tovább a P.-Laborc-ügyben. Választ kell találni egyebek mellett az alvilág, az Energol Rt. és a politika kapcsolatára, valamint a P.-Laborc-találkozó előzményeire és következményire - közölte. 

Kérdésre hozzátette: azt is vizsgálni kell, hogy Laborc Sándor milyen minőségében, magánemberként vagy titkosszolgálati vezetőként vett részt a megbeszélésen, mert ez a történtek büntetőjogi megítélése szempontjából nem mindegy. 

Az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn oldotta fel a P. Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. 

A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással P. Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a P. Tamástól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, P. félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.