Párhuzam a földbérletpályázatokkal

Az MSZP kifogásolja a dohánypiac újraosztását

Az MSZP szerint a kormány a nemzeti dohányboltok koncessziós jogainak odaítélésével újraosztotta a dohánypiacot, a korábban hangoztatott célok azonban nem valósulnak meg.

2013.04.24 15:42MTI

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfő este hirdette ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amely szerint 5415 dohánybolt nyílhat július elsejétől.

Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján a földbérletpályázatokkal vont párhuzamot, és azt mondta: az évtizedes tapasztalattal rendelkező trafikosok helyett országszerte a településen ismeretlen vállalkozók nyertek. Így dohánykereskedők ezrei lesznek kénytelenek bezárni üzletüket, ami miatt több tízezer ember veszíti el az állását - jelentette ki.

A kormányzat korábban a kisvállalkozások, a tartósan munkanélküliek, a megváltozott munkaképességűek és a gyedről visszatérők segítését nevezte a trafiktörvény egyik céljának, ebből azonban semmi sem valósul meg - közölte Tóth Csaba. Hozzátette, már a pályázat decemberi kiírásakor nyilvánvalóvá vált, hogy csak annak érdemes indulnia, aki mögött tőkeerős dohány-nagykereskedő vagy kiskereskedelmi lánc áll, illetve jó politikai kapcsolatai vannak.

Jellemzőnek nevezte, hogy a fővárosi győztesek egyike a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik államtitkárának édesanyja.

Az MSZP-s politikus szerint nem valósul meg a trafiktörvény azon célkitűzése sem, hogy kevesebb fiatal szokjon rá a cigarettára.

Az MTI kérdésére azt mondta, a pályázati kiírás nem tesz lehetővé jogorvoslatot. Ugyanakkor kérdéseket tettek fel Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek arról, valóban érvényesültek-e azok a szempontok, amelyekről a kormányzat korábban beszélt, azaz tudni szeretnék, hány tartósan munkanélküli és megváltozott munkaképességű ember nyert a pályázatokon.

A szocialisták arra is kíváncsiak, hogy a pályázaton győztes magánszemélyek kikkel és milyen gazdasági társaságok keretében üzemeltetik majd a trafikokat - tette hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.